Har en venn som drikker mye – er dette normalt og greit, eller er det for mye?

Hei, jeg har en venn som jeg er bekymra for.
Han drikker 2-3 ganger gjennomsnittlig i uka og det er en vanlig uke! Som regel er det alltid sprit.
Han kan også til tider ta på seg andre rusmidler en gang i blant, men dette er mer sjeldent.
Han blacker også ut nesten hver gang han drikker og en sjelden gang så kan han påta seg skade ved uhell.

Er dette normalt og greit, eller er det for mye?

mann/gutt |
28 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår godt at du er bekymret. Vi kan jo begynne med å svare på spørsmålet ditt: er dette normalt og greit, eller er det for mye?

Når det gjelder hvorvidt dette er normalt eller ikke, så høres det ut som om han i hvert fall drikker mer enn hva gjennomsnittspersonen gjør. Sånn sett drikker han strengt tatt mer enn normalen. Du kan lese mer om «normalen» i denne rapporten fra FHI om alkoholbruk i Norge.

Hvorvidt dette er greit eller for mye, er derimot litt vanskeligere å gi et klart fasitsvar på. Det kommer an på en hel del ting. Men et utgangspunkt kan være denne artikkelen fra NHI om alkohol og risikosoner, hvor vennen din sannsynligvis kan plasseres i det høyere sjiktet. Med andre ord dreier det seg om et drikkemønster som potensielt kan være helseskadelig.

Og: det at han regelmessig blacker ut, og i noen tilfeller også skader seg, er jo i seg selv noe som høres ut som et potensielt problem. Det er ikke alltid opplagt når man kan kalle et forbruk for problematisk eller ikke, men da kan det være nyttig å se på konkret hvilke konsekvenser bruken medfører for ham. Sagt på en annen måte, dersom han drikker på en måte som forårsaker problemer for ham, er det også rimelig å kalle bruken problematisk.

Uansett er det sånn at hva som skal skje videre, i stor grad kommer an på hva han selv er villig til og ikke. Dette er noe du godt kan prøve å snakke med ham om, om du vil – ikke for å prøve å overtale ham til noe som helst, men bare for å kartlegge hvor han faktisk står. Om det viser seg at han opplever bruken som problematisk, og er villig til å prøve å ta grep, så finnes det flere mulige fremgangsmåter. I så fall må du gjerne tipse ham om å ta kontakt med oss for en anonym prat, så kan vi diskutere ulike muligheter – både ting han kan gjøre på egenhånd, og hva slags hjelpetilbud som finnes (og hvordan han eventuelt kommer i kontakt med disse).

Men om han ikke gir uttrykk for at dette er et problem, eller noe han vil prøve å endre på, er det dessverre også vanskelig for deg å gjøre så mye mer. Du må gjerne si at han alltid kan snakke med deg ved en senere anledning, om han skulle endre mening. Uansett er det viktig at du også prøver å ta vare på deg selv – å gå rundt i bekymring kan tross alt være en stor belastning. Sånn sett vil vi tipse om at det også finnes en rekke hjelpetilbud rettet mot pårørende.

Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon om du vil snakkes nærmere om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.