Var rusmidler lovlige før?

Var rusmidler levelig før?

mann/gutt |
14 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi går at fra at du mener lovlig og ikke levelig.

Det er ikke sånn at alle rusmidler er forbudt i dag. Alkohol er lovlig, selv om bruken begrenses med for eksempel aldersgrense for kjøp, hvor du kan kjøpe det og når. I andre land er andre rusmidler lovlige. Men for å svare på spørsmålet ditt: Ja, mange rusmidler som i dag er ulovlige var lovlige før. Nesten alle kulturer opp gjennom historien har brukt forskjellige stoffer som vi i dag kaller narkotika. I begynnelsen var det snakk om stoffer som vokste naturlig i naturen, for eksempel ulike planter og sopper. Det var ikke ulovlig, og ble ofte brukt i forbindelse med ritualer.

Etter ca 1930 bestemte styresmaktene i ulike land for å lage lover mot narkotika. Etter hvert har det kommet flere internasjonale konvensjoner og lover med hensikt i å regulere eller ulovliggjøre de ulike rusmidlene.  Den første internasjonale konvensjonen var Haagkonvensjonen av 1912. Denne var ment å regulere innførsel og bruk av opium, heroin, morfin og kokain.

Opprinnelig er den norske narkotikapolitikken basert på Den alminnelige narkotikakonvensjon av 1961 og Konvensjonen om psykotrope stoffer av 1971, hvor en rekke stoffer ble registrert som ulovlige. Disse konvensjonene har dannet grunnlaget for narkotikapolitikken i en rekke land rundt omkring i verden.

 

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.