Litteratur om lystgass, cannabis og risiko for psykoseutvikling

Hei,
for om lag en uke siden ringte jeg Rusinfo kontakttelefon. Jeg var opptatt av forbindelsen mellom lystgass, cannabis og risiko for psykoseutvikling.
I den samtalen ble det referert til endel tall om risiko for schizofreni både med og uten forutgående bruk av cannabis.
Har du/dere referanse til litteratur på området?
Mvh
[anonymisert]

45 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er veldig sjeldent at lystgass assosieres med psykosetilstand men det har blitt beskrevet i noen få casestudier (ikke i norske artikler), legger med lenker til tre slike, men vær oppmerksom på at noen av dem er av eldre årgang.

Lystgass og psykose:

Drug-induced psychosis and neurological effects following nitrous oxide misuse: A case report (2019)

Nitrous Oxide (N2O)-Induced Acute Psychosis (2014)

Laughing gas abuse is no joke. An overview of the implications for psychiatric practice (2013)

Når det gjelder sammenheng mellom cannabis og psykosetilstand ev schizofreni så er det mer dokumentert, både i norsk og utenlands litteratur. I telefonsamtalen du refererer til ble følgende tekst fra vår HAP-app brukt som utgangspunkt (kilder står i teksten):

«Bruk av cannabis kan være en risikofaktor for utvikling av schizofreni og denne risikoen er antatt å øke hos personer som bruker mye og ofte (Marconi et al., 2016). Det er også funnet en direkte korrelasjon mellom debut-alder for cannabisbruk og alder for psykoseutvikling (Kelley et al., 2016).

Vær oppmerksom på at fortsatt uklart om cannabisbruk er årsak til at enkelte utvikler en psykoselidelse, eller om det er slik at disse personene er mer tilbøyelig til å bruke cannabis som følge av at de allerede har en slik underliggende sykdom.«

Anbefaler deg også en titt på denne artikkelen fra forskning.no.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.