Testet av politiet – litt bekymra for passiv røyking

Hei! Ble tatt med inn hos politiet pga var tilstede som vitne under en hendelse. De tok også spyttprøve av meg, og den var positiv på kokain og thc. Jeg har en kjæreste som røyker hasj og tar kokain. Jeg tar ingenting. De tok blodprøve av meg, og urinprøve. Politiet sa at hvis urinprøven er positiv får du bot. Går det an at den er positiv selv om jeg ikke har røyka? Jeg er i samme rom som de som røyker, men jeg setter opp vinduet og prøver å ikke puste inn røyken som de blåser ut. Setter meg litt unna. Fikk slippe ut av arresten etter 1,5 time. Er det sånn urinprøver de tar sånn hurtig? Ville de sagt fra med en gang dersom den var positiv? De ga meg nøklene og førerkortet før jeg dro, for de konkluderte jo med at jeg ikke var rusa. Ikke så rart heller i og med at jeg ikke tar noe. Men litt bekymra for evt passiv røyking? Bruker de sånn hurtigtester på urin hos politiet? Har gått en uke og har ikke hørt noen ting.

kvinne/jente |
26 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det skal veldig mye til for at en prøve blir positiv på THC ved passiv røyking. Det er mulig, men da skal man sitte i et temmelig lite rom som er veldig røykfylt.

Hvis de skal bruke prøvene dine til en ev. straff for bruk, må de ta det som kalles sanksjonære prøver. Med sanksjonære prøver menes prøver hvor positivt analyseresultat alene kan føre til sanksjoner, for eksempel bot eller liknende. Sanksjonære prøver vil typisk kunne være aktuelt for eksempel for politiet.

Rettssikkerhetsmessige hensyn tilsier at slike prøver alltid tas i tråd med rettstoksikologiske prinsipper. Etter rettstoksikologiske prinsipper skal prøvesikringskjeden («chain of custody»)  følges fra prøvetaking til endelig resultat. Alle ledd i prøvebehandlingen (prøvetaking, analyse, bedømmelse og lagring av prøvene) skal være sikret og dokumentert. Alle som er involvert i
håndtering av prøven, skal i ettertid i detalj kunne redegjøre for hvordan prøven er håndtert. I slike tilfeller brukes ikke hurtigtester, men en annen type analyse, på et laboratorium. Det kan ta noen tid før resultatet er klart, og før du får det.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.