Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Har en pause fra alkohol men kjenner på suget

Hei, i siste kvartal av 2022 har jeg drukket en del mye alkohol, men nå i januar har jeg bestemt meg for å holde meg unna alko til februar, men problemet er at jeg vil ha en cider eller en dalhs, jeg kjenner på suget. Har dere noe råd? Mvh ung mann på 19 ifra Trøndelag

mann/gutt |
19 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

At du kjenner på et sug etter å drikke alkohol er helt normalt. Om du har drukket mye en periode, og så kutter det ut, er det helt naturlig å savne følelsen av å drikke alkohol – om det så bare er snakk om en liten mengde.

Men – vår oppfordring er at du prøver å holde deg til den opprinnelige planen, og kutter alkoholen helt ut inntil videre. Om du først tillater deg å drikke en cider eller en Dahls, kan det være fort gjort at du gradvis tillater deg litt og litt mer, og så videre. Hvis du derimot har en absolutt nulltoleranse, er dette en grense som ofte er lettere å forholde seg til i praksis.

Det kan selvsagt være kjedelig, frustrerende o.l. å kjenne på et sug etter å drikke – men farlig er det ikke. Mange opplever også at jo lengre tid som går uten å drikke, desto svakere blir suget. Om du derimot gir etter for suget, selv om det bare er snakk om små mengder, kan dette bidra til å opprettholde suget også. Så det blir litt som en ond sirkel.

I mellomtiden kan det være nyttig å forsøke å fylle tiden og tankene med andre ting, hva som helst som engasjerer deg, og som hjelper deg med å flytte fokuset over på noe annet. Dette føles kanskje litt anstrengt i begynnelsen, men forhåpentligvis mer og mer normalt med tiden. Forsøk også å unngå «triggere» – f.eks. bestemte situasjoner eller personer som øker sjansen for at du gir etter for suget. Og forsøk å begrense tilgjengeligheten av alkohol der du befinner deg – om du f.eks. har en cider eller en Dahls lett tilgjengelig hjemme, er det også lettere å falle for fristelsen.

Tipser om vår guide Hjelp til å slutte med alkohol, som også kan være aktuell om du bare vil ha en pause. Se gjerne også vår app Drikkevett.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.