Har et generelt spørsmål om hasj og urinprøve

Hei! hadde et generelt spm om hasj og urinprøve
jeg har røyket hver dag i 2 år, ca 5-8 joints også tok jeg en urinprøve hos kriminalomsorgen, etter den testen så har jeg jekket det ned til 1 joint på kvelden, så tok jeg ny test idag og lurer på om er thc nivåene vil være samme som første test eller om de dropper noe ned ettersom jeg har drastisk jekket ned røykingen? takk for svar

mann/gutt |
18 år |
buskerud

  Rusinfo svarer:

Godt jobba med å ha redusert hasjbruken din!

Siden du bruker såpass mye mindre cannabis nå enn det du gjorde tidligere, vil dette nok etter hvert bli tydelig også på urinprøver. Vi er dessverre ikke sikre på hvor lang tid det vil ta, og det er også uklart for oss hvor lenge siden det er du tok forrige prøve.

I denne eldre artikkelen fra Tidsskrift for den norske legeforening kan du bl.a. lese følgende (som står litt ned på siden under overskriften «Påvisingstid i urin»). Tallene i disse sitatene gjelder illustrasjoner i selve artikkelen:

Hvor lenge THC-syre kan påvises i urin etter avsluttet inntak avgjøres i hovedsak av to faktorer. Den første er analysemetodens påvisningsgrense, det vil si hvor høy konsentrasjon som må til for å gi positivt utslag. Siden konsentrasjonene av THC-syre i urin faller relativt langsomt etter avsluttet inntak (11), vil metodene med lav påvisningsgrense kunne påvise THC-syre i betydelig lengre tid enn dem med høy påvisningsgrense. Den andre faktoren, minst like viktig som den første, er hvor omfattende cannabisinntaket har vært forut for prøvetakingen. Ved kronisk bruk akkumuleres cannabinoider i såkalt dype kompartments, først og fremst fettvev. På grunn av langsom frigjøring derfra kan eliminasjonstiden etter avsluttet kronisk bruk være lang, ofte i størrelsesorden én måned (20) – (24), men helt opp til tre måneder er observert (20, 25) – (28).

Et såpass omfattende bruk av hasj som du har hatt, gjør altså at THC-syren i kroppen din bruker lang tid på å frigjøres – bl.a. fordi det er er bundet opp i fettvev.

Under overskriften «Justering for kreatinin» kan du lese dette:

Konsentrasjonen av THC-syre i urin påvirkes ikke bare av den mengden THC-syre som skilles ut, men også av det totale urinvolumet. Mengden urin som produseres kan variere uavhengig av THC-utskillingen, som foregår relativt konstant. I praksis betyr dette at dersom urinvolumet dobles, for eksempel ved stort væskeinntak, vil konsentrasjonen av THC-syre i urin halveres, og omvendt. Disse svingningene i THC-konsentrasjon i urin kan gi fortolkningsproblemer når man følger prøver fra samme individ over tid. Derfor måles konsentrasjonen av kreatinin i urinprøvene som et indirekte mål på urinens fortynningsgrad. Ved å dividere den målte konsentrasjonen av THC-syre med konsentrasjonen av kreatinin i samme prøve (ramme 1), reduseres variasjonene forårsaket av urinens fortynningsgrad. Nytten av å tolke slik kreatininjusterte verdier heller enn absolutte konsentrasjoner av THC-syre er vist i flere publikasjoner (25, 29) og er også illustrert i figur 2, der man ser at en tilsynelatende stigning i konsentrasjonen av THC-syre i realiteten viser seg å være en fallende verdi.

Hvor tynn urinen din er på prøvetakingstidspunktet er altså også viktig.  Som du ser i dette avsnittet så er det sannsynlig at kreatinin-verdien på de forskjellige prøvetakingstidspunktene blir målt, og at nivået på THC-syren blir justert deretter, men det er likevel relevant. I tillegg er det også slik at folk er forskjellige når det kommer til dette, noe som gjør det enda vanskeligere å si noe sikkert.

Utskilling av THC-syre i urin er altså noe som kan ta flere uker. Nå er det jo slik at du har redusert bruken din, som ikke vil være det samme som å slutte helt, men vi kan uansett ikke si noe sikkert om hvordan nivåene dine vil være på denne testen i forhold til den forrige.

Hvis du ønsker å snakke med biokjemikere om dette så kan du f.es. kontakte Fürst eller avdeling for medisinsk biokjemi på Oslo universitetssykehus.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.