Hvem kontakter man om en nær venn kjører i ruspåvirket tilstand?

Hvem kontakter man dersom man som privatperson vil melde bekymring om en nær venn som kjører i ruspåvirket tilstand? Fastlegen til vedkommende er kontaktet men ønsker ikke å foreta seg noe og politiet er informert og har gitt beskjed om at må ringes 112 dersom man ser vedkommende sette seg inn i en bil for å kjøre. Men hvem har ansvaret for å ta tak i dette utenom når fastlegen ikke vil? I tilegg lurer jeg på om noen og i så fall hvem har plikt til å si fra til vedkommendes arbeidsgiver dersom vedkommende ikke vil gjøre dette selv.

kvinne/jente |
41 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Siden dette er en nær venn håper vi jo først og fremst at du har snakket med vedkommende selv om det. Utover det har du allerede kontaktet de som er naturlig å kontakte, nemlig politi og fastlegen. Politiet får ikke gjort så mye med mindre de faktisk tar vedkommende i å kjøre i rusa tilstand. Det er nok derfor de har bedt deg om å ringe hvis du ser vedkommende kjøre rusa. Fastlegen har meldeplikt hvis vedkommende ikke oppfyller helsekrav til førerkort. Da skal han eller hun gi muntlig kjøreforbud, eller melde det inn til fylkeslegen for inndragning av førerkortet. Gjør ikke legen det kan du melde det til fylkeslegen selv.

Ingen har i prinsippet plikt til å melde fra til arbeidsgiver, bortsett fra i noen spesielle tilfeller. Det kan for eksempel være hvis vedkommende ruser seg på en slik måte at hen ikke er skikket til å være lege, jobbe offshore, være yrkessjåfør osv.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.