Hva er forskjellen / likheten mellom Ritalin og Sandoz Metylfenidat?

Hei! I det siste har jeg brukt å ta litt Ritalin for å komme meg litt opp fra depresjon (jeg har ikke adhd). Har pleid å ta 90-120 mg, og jeg kan da kjenne meg litt mer oppstemt, økt fokus og konsentrasjon, og jeg er i godt humør. Nylig gikk jeg tom, men fikk tak i Sandoz Metylfenidat, 10mg tabletter. Hva er forskjellen / likheten mellom Ritalin og denne? Vil jeg få samme effekt, og evt hvor mange mg kan jeg ta?

kvinne/jente |
21 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

I prinsippet er det ingen stor forskjell på disse legemidlene – virkestoffet er det samme i begge, altså metylfenidat. Sånn sett er også mulige virkninger og bivirkninger likestilte.

Men: en viktig forskjell er likevel hvilke varianter av tablettene det er snakk om. Er det snakk om vanlige hurtigvirkende tabletter? Eller kapsler med modifisert frisetting? Eller depottabletter? Kort sagt vil hurtigvirkende tabletter frigjøre alt virkestoffet relativt raskt, hvor virkningen også blir mer kortvarig. Derimot vil depottabletter og kapsler med modifisert frisetting frigjøre virkestoffet mer gradvis over tid, sånn at du får en mer jevn konsentrasjon i blodet over et lengre tidsrom (sammenlignet med hurtigvirkende tabletter). Alt dette har betydning for hvordan medisinen bør doseres.

Nå vet ikke vi hvilken variant av Ritalin du har brukt, eller hvilken variant av Methylphenidate (Sandoz) du har fått tak i. I Norge omsettes Ritalin vanligvis «over disk» i form av enten hurtigvirkende tabletter (10 mg) eller kapsler med modifisert frisetting (10 mg, 20 mg, 30 mg, 40 mg og 60 mg). Methylphenidate (Sandoz) omsettes vanligvis «over disk» i form av depottabletter (18 mg, 27 mg, 36 mg og 54 mg). Vi har dessverre ikke oversikt over eventuelle andre varianter av disse legemidlene.

Uansett: du beskriver ganske høye doser (opptil dobbelt så mye som maks anbefalt døgndose), og sånn vi forstår deg er dette en form for selvmedisinering. Dette er noe som potensielt kan utvikle seg til å bli problematisk for deg på ulike måter. Om du har det vanskelig, eller føler du har behov for noen form for medisinering, vil vi heller oppfordre deg til å drøfte dette med din fastlege. Sammen kan dere forhåpentligvis komme fram til et opplegg som kan fungere for deg, tilpasset dine behov, hvor du også kan få skikkelig og «riktig» oppfølging over tid.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.