Har prøvd utallige ganger å si at nå skal jeg slutte å drikke, men havner på samme kjøret hver gang

Alkohol: Når jeg er på fest, ute på byen, festival uansett og skal drikke alkohol sammen med gode nære venner blir jeg alltid alt for full. Jeg vimser for meg selv, finner meg nye venner og er med de istendefor å være med vennene jeg egentlig er ute med. Jeg er gift og har barn. Jeg ender alltid opp med andre gutter på nach og er utro. Jeg blir en helt annen person enn det jeg er til vanlig. Slik har det vært i årevis. Jeg har prøvd utallige ganger å si til at nå skal jeg slutte å drikke osv men havner på samme kjøret hver gang. Hva skal jeg gjøre?!

kvinne/jente |
30 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Ut ifra det du skriver, koker dette kanskje ned til to alternativer sånn vi ser det: enten endre på måten du drikker, hvor du følger strenge regler for moderasjon; eller slutte å drikke helt. Hvilket av de to valgene som er riktig for deg er det kanskje bare du som kan avgjøre, men vi kan skrive litt om hver av dem.

Moderasjon

Om du bestemmer deg for at du fortsatt vil drikke alkohol, bør dette skje på en måte hvor du unngår at promillen blir for høy, og at promillen stiger for raskt. Dette kan i beste fall hjelpe deg med å opprettholde selvkontrollen i større grad, hvor du forhåpentligvis har større sjanse for å unngå at sånne episoder som du beskriver vil gjenta seg. Denne fremgangsmåten krever riktignok en god del disiplin (og øvelse), så sånn sett må du være veldig ærlig med deg selv når du vurderer om dette er noe som er realistisk for deg å få til eller ikke.

Du skriver ikke noe om hva og hvordan du drikker, men for å unngå en høy promille og en rask promillestigning, kan forhåpentligvis disse rådene hjelpe deg på veien:

  • Hold deg til drikkevarer med en lav alkoholprosent, som f.eks. øl, cider og/ eller rusbrus, heller enn vin, brennevin og lignende
  • Når du drikker alkohol, drikk også noe alkoholfritt ved siden av, f.eks. mellom hver alkoholenhet
  • Drikk i et mest mulig jevnt og sakte tempo, prøv å ikke holde tritt med andre rundt deg dersom de drikker raskt
  • Spis et større måltid før du drikker
  • Bestem deg på forhånd hvor mye du skal tillate deg å drikke den kvelden, og gjør ditt beste for å overholde dette. Om du f.eks. drar på fest, bør du kun ta med dette (og da gjerne en litt forsiktig mengde). Om du er på byen, på festival e.l., kan du vurdere om du kun skal ha med tilstrekkelig kontanter for å dekke dette (og eventuelt andre nødvendigheter). Da bør du riktignok sjekke på forhånd om det aktuelle stedet faktisk tar imot kontant betaling!
  • Fortell de du er sammen med hva du går gjennom, sånn at de kan være en støtte for deg, heller enn å utøve drikkepress (bevisst eller ubevisst). Dette sitter kanskje langt inne, men kan likevel være en veldig nyttig ting å gjøre.

Se gjerne også Drikkevettreglene.

Avhold

Det er mange rent helsemessige fordeler med avhold, men en annen fordel som kanskje er minst like viktig, er at du legger en helt konkret grense å forholde deg til. Om du prøver å drikke med moderasjon, vil grensen for hvor mye du skal drikke gjerne være «litt» – en grense som kan ha en tendens til å flyte ut med tiden. Avhold derimot, legger grensa på «null», og da trenger du ikke vurdere (og stadig moderere) hvor grensa egentlig ligger. Sånn sett kan det gjøre en del ting en del enklere for deg.

Avhold er selvsagt noe som er krevende, og de to kanskje aller vanligste bekymringene er frykten for å gå glipp av moroa, og frykten for hva de andre vil si eller tenke (og i forlengelse av det, hvordan det vil føles å stå alene i sosiale settinger hvor andre drikker). Begge bekymringene er jo for så vidt helt legitime, men samtidig finnes det også en annen side her.

Når det gjelder det å gå glipp av moroa, så innebærer jo dette også å gå glipp av de tingene som ikke er moro (i hvert fall ikke i ettertid) – personlighetsforandring, utroskap og mer. Dette er jo egentlig ganske solide argumenter, og noe du helt sikkert har følt på allerede.

Når det gjelder hva de andre vil si og tenke, samt å være den som ikke drikker, kan vi lett forestille oss at de rundt deg egentlig vil ha god forståelse for et sånt valg, i lys av den historikken du har. Og om noen likevel ikke skulle ha respekt og forståelse for ditt valg, er jo det strengt tatt deres problem, ikke ditt. Det er tross alt bare du som bestemmer hvordan du skal leve.

Og du kan selvsagt prøve å delta i sosiale settinger hvor andre drikker, hvor du selv drikker noe alkoholfritt. Vårt inntrykk er at dette er stadig mer utbredt, og stadig mer akseptert. Og du må gjerne også oppsøke aktiviteter – enten alene eller på egenhånd – hvor drikking ikke er en del av bildet.

I første omgang kan du jo f.eks. prøve en hvit måned eller to. Om du føler at dette fungerer godt for deg, blir det kanskje også enklere å fortsette i samme spor. Mange opplever at problemene med avhold er mest aktuelle til å begynne med, men hvis de klarer å følge opplegget tilstrekkelig lenge nok, vil det gradvis føles enklere og mer naturlig. Det handler om å bryte ut av en rutine, og prøve å etablere en «ny normal». Og det hele begynner egentlig med at du tar en avgjørelse, og holder deg til den.

Og til sist: uansett om du prøver å kutte ned eller ut, men ikke opplever at du får det til, blir du kanskje nødt til å vurdere å oppsøke hjelp. I vår artikkel Hjelp til å slutte med alkohol finner du tips til både kutt og moderasjon, men også hvilke hjelpetiltak som finnes samt hvordan du kommer i kontakt med disse.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.