Jeg har en kjæreste som er tidligere misbruker av amfetamin

Jeg har en kjæreste på 33 år som er tidligere misbruker av amfetamin ( injiserte dette i over 10 års tid) Har vært fri fra dette i 5 års tid.
Men nå drikker han store mengder alkohol ( 12 halvlitere øl) ca 1-2 ganger per uke. Han har flere voldsdommer ( ikke grov vold) etter å ha utført vold i beruset tilstand. Jeg har bare kjent ham i 6 mnd og kjenner ikke til alle dommer han har.
Jeg har vært sammen med ham når han har vært beruset og det kan virke som at han nesten skifter personlighet og blir veldig lei seg og sint. Hvis jeg ikke er veldig forsiktig med hva jeg sier da så kan han bli fort sint på meg og finne på å kalle meg for j-a hore eller si andre sårende ting. Jeg merker også at han da tror at ting har skjedd, at jeg har sagt ting, som jeg da ikke har gjort. Det skremmer meg og har resultert i at han aldri får drikke sammen med meg. Dette respekterer han, men så fort det er enn natt vi ikke er sammen så drikker han gjerne i hvert fall en gang per uke. Han er så snill og følsom når han er edru men blir så stygg , aggressiv og utsetter seg selv for farlige situasjonen når han er ruset på alkohol. Jeg legger merke til at det skal ikke store mengdene til før han endrer seg til å bli skremmende og ubehagelig.
Jeg har flere ganger ringt politiet fordi jeg blir bekymret for at han ønsker å ta sitt liv når han drikker. For en uke siden ringte han beruset og sa at han ville overføre alle penger til meg og at han skulle ta livet sitt etterpå. Jeg ringte ambulanse og de fikk gjøre en vurdering av situasjonen. Han har utsatt seg selv for farlige situasjoner et flertall ganger. Dette tærer sånn på meg og jeg har jo tenkt at dette er en mann jeg burde holde meg unna, men samtidig ser jeg hvor fin han egentlig er og jeg ønsker sånn å hjelpe ham. Men jeg må også ta vare på min egen psykiske helse og det er ikke så lett nå.
( Nå har jeg også en bekymring for at han faktisk skal ta sitt liv hvis jeg avslutter vårt forhold da han ikke har mange andre i livet sitt enn meg) De fleste har sviktet ham da han var avhengig av amfetamin.

Han har en historie med å bli sexuelt misbrukt over flere år som barn og har en nå avdød mor som visste om at han ble misbrukt men ikke gjorde noe med det, hun ga ham store mengder Sobril som ung for at han skulle holde seg rolig. Han har en grusom historie
så jeg kan jo forstå sårbarheten hans og årsakene til misbruk.
Han har vært innlagt på psykiatrisk et antall ganger visstnok men aldri opplevd å få god hjelp. Rusfri fra amfetamin ble han på egen hånd.
Han har aldri fortalt noen andre enn meg om at han har blitt misbrukt som barn.

Jeg har prøvd å lese meg opp på alkoholmisbruk og personlighetsforandringer og funnet at man ikke endrer personlighet i fylla, men at de trekkene man har kan bli forsterket( eller at man blir mindre hemmet). Han bærer naturlig nok på alt dette sinnet og jeg er også redd at det skal gå ut over meg på en mer fysisk måte til slutt. Han sier at han aldri skulle røre meg, men kan jeg være trygg på det?
Jeg har hjulpet ham med å få ny bolig, prøver å hjelpe ham med utdanning og i forhold til fastlegen og andre. Jeg er en dame på 42 og legene hører på meg når jeg blir med han. Han opplever selv ofte å bli mistrodd fordi han er tidligere misbruker.
Men nå har jeg kommet til et punkt hvor jeg ikke vet om jeg orker mer.
Jeg tenker at han må slutte helt med alkohol for å klare å få et bedre liv.
Jeg har stilt et ultimatum om at han må velge meg eller alkoholen… vet ikke om det er riktig å gjøre sånn.
Han sier at alkoholen er et valg han tar, at han bare kan bestemme seg for å plutselig slutte å drikke.
Her kommer da mitt ( kanskje dumme) spørsmål; Er han alkoholist? ( slik jeg har skjønt det så er dette klassifisert som en sykdom)
Eller kan han faktisk bare klare å avstå alkohol og aldri mer drikke? Han nekter selv for at han er alkoholist. Han blir sint når jeg tar det opp .
Fastlegen har henvist ham til DPS men hun sier samtidig at han ikke kan nyttiggjøre seg terapi når han drikker så nå tror jeg han lyver til henne om hvor mye han drikker.
Men når man har sånne barndomstraumer som det han har så skjønner ikke jeg hvordan han skal klare å slutte å drikke uten terapi….
Har dere noen tanker om hvordan jeg kan gå frem for å hjelpe ham? Er det noen andre instanser som kan hjelpe?
Har lest om medisiner som kan dempe sug etter alkohol, kan dette være noe i hans situasjon?
Er det ellers noe sted jeg kan vende meg til for å ventilere dette?
Beklager mitt veldig lange spørsmål, men jeg ville at dere skulle forstå så mye av situasjonen som mulig.

kvinne/jente |
42 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Her beskriver du en ganske omfattende situasjon, men vi skal prøve å svare på spørsmålene dine så godt vi kan.

Selv sier du en del ting som er ganske viktig, for eksempel:

Dette tærer sånn på meg og jeg har jo tenkt at dette er en mann jeg burde holde meg unna, men samtidig ser jeg hvor fin han egentlig er og jeg ønsker sånn å hjelpe ham. Men jeg må også ta vare på min egen psykiske helse og det er ikke så lett nå.

Det du beskriver der er egentlig ganske vanlig – og i situasjoner som denne, kan det godt hende at du kunne hatt godt av å få litt avstand fra han og hans problematikk, for å ivareta din egen psykiske helse (og generelle livskvalitet). At han er «så snill og følsom når han er edru» er jo vel og bra, men det forandrer ikke at han har en annen side også, som kan bli svært problematisk for deg å leve med (og som tidvis allerede er det). At du ønsker å hjelpe ham er også forståelig (og vanlig) – men den hjelpen han trenger, bør nok helst komme fra kvalifisert psykiatrisk helsepersonell. Du sier han har vært innlagt ved psykiatrisk klinikk flere ganger uten å få så mye ut av dette, men kanskje ville han likevel hatt nytte av regelmessige samtaler med en psykolog? Du sier at han aldri har fortalt noen andre enn deg at han har vært misbrukt som barn, noe som jo egentlig er ganske vesentlig informasjon i en behandlingsprosess. Om han skal ha utbytte av psykisk helsehjelp, er det en forutsetning at han er mest mulig åpen og ærlig i denne prosessen. Dette forutsetter riktignok at han selv er villig til å gjøre dette. Det at han er henvist til DPS kan sånn sett være en god ting; selv om han kanskje ikke er helt åpen om drikkingen, kan han likevel ha nytte av behandlingen for å prøve å jobbe med de underliggende problemene.

Husk også at du har jo kjent ham i forholdsvis kort tid; problemene hans var der lenge før du kom inn i bildet. Hva som skjer med ham dersom du velger å trekke deg ut av forholdet, er sånn sett ikke noe du er ansvarlig for. Om han sliter og trenger hjelp så finnes det hjelp å få – og da må han selv oppsøke denne hjelpen.

«Jeg har stilt et ultimatum om at han må velge meg eller alkoholen… vet ikke om det er riktig å gjøre sånn

Å stille et ultimatum kan være en helt riktig ting å gjøre i slike situasjoner. Men da er det også viktig at det faktisk er snakk om et reelt valg, og ikke bare en tom trussel. Om du stiller et ultimatum som ikke følges opp i praksis, blir det naturlig nok vanskeligere for ham å ta det du sier på alvor. Uansett er det helt rimelig å gi ham et valg, som tar utgangspunkt i hvordan du trenger å ha det for å trives i forholdet. Du har tross alt begrenset kontroll over hvordan han lever, men du har større kontroll over hva du utsetter deg selv for. Du sier at du har kommet til et punkt hvor du ikke vet om du orker mer, og det er viktig at du lytter til dine egne grenser og behov.

Du spør om du kan være trygg på at han aldri vil være voldelig mot deg. Vi kan dessverre ikke gi deg den garantien. Det er selvsagt lov å håpe at han etter hvert vil komme til et bedre og mer stabilt sted i livet, men man kan heller ikke utelukke at det motsatte kan skje.

Du spør om han er alkoholavhengig (eller alkoholist), og det har vi dessverre ingen forutsetning for å svare bastant ja eller nei på. Dette er en diagnose som stilles på bakgrunn av en utredning med helsepersonell. Det vi derimot kan si, er at det virker som om han har et problematisk forhold til alkohol, f.eks. da han gjentatte ganger drikker seg kraftig beruset, til tross for å oppleve gjentatte konsekvenser som følge av dette.

Du spør om han kan klare å avstå alkohol og aldri mer drikke. Der kan vi egentlig også bare gjette, dessverre. Folk er tross alt forskjellige, og har forskjellige forutsetninger for å klare dette. Men en ting vi kan si rimelig sikkert, er at hvis han faktisk skal klare det, er det en nødvendig forutsetning at han selv oppriktig ønsker dette, og at han jobber dedikert over tid med å få det til.

Du spør om det å bruke medisiner mot alkoholsug kan være til hjelp for han – det er noe han kan ta opp i samråd med sin fastlege. Sammen kan de vurdere om dette er aktuelt for ham.

Du spør om det finnes noe sted du kan vende til for å ventilere, og da vil vi tipse om denne oversikten over pårørendehjelp. At du får en samtalepartner utenfra kan nok helt klart være en god ting.

Håper dette var til hjelp!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.