Hvordan trappe ned Norspan plaster?

Har AS og har hatt mye smerter siden jeg var i 20 årene. Sto på mye paralgin forte først, så i begynnelsen av 2000, så ble jeg satt på norspan 20 mcg som et forsøkprosjekt. Og har stått på det siden.
Er nå også på tramagetic retard 100 mg x2. Har stått på dette dgl i over 1 år og tar biologisk medisin x1 i uka. Nå er jeg lei av dette plasteret og tramagetic for den del. Det er alt for mye og kroppen har utviklet toleranse for lenge siden. Min lege sier jeg skal klippe plasteret i 2. Står på to 10 mcg. Og gå ned 5 mcg i mnd?Tramagetic har han ikke sagt noe om, men forsøker gå ned til en og annenhver dag? Har forstått det sånn at når man står på norspan, så er det «låst» i hjernen for andre sm.stillende? Om så er tilfelle, så fatter jeg ikke hvorfor leger da gir ut feks tramagetic i tillegg, om det kun skaper mer avhengighet?
Spørsmålet er: hvordan kommer jeg meg av dette uten å måtte bli liggende i 2-3 uker med abstinenser. Har jo nesten stått på norspan i 20 år, så dette kan bli et prosjekt.
Kan dere hjelpe meg?

kvinne/jente |
59 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi er ikke helsepersonell, og kan derfor ikke gi konkrete råd når angående medisinering – heller ikke når det gjelder nedtrapping. Vi forstår at du ikke er helt fornøyd med opplegget legen din har fremlagt for deg – vi anbefaler likevel at du snakker med han på nytt om dette slik at dere sammen kan finne frem til en løsning som fungerer for deg.

Generelt vil vi si at jo lengre tid du bruker på å trappe ned på Norspan, jo færre abstinenssymptomer vil du få. Det er som du sier – etter tyve års bruk av medikamentet kan dette bli heftig for deg hvis det går for raskt. Hvis legen din ikke har sagt noe om Tramegetic i sammenheng med nedtrappingsplanen han har laget for Norspan, så kan det være at han ikke mener det er gunstig at du går av begge disse samtidig. Ville snakket med han om dette også slik at du kan få en klarhet i situasjonen.

Angående det du sier om at hjernen er «låst» for andre smertestillende når man bruker Norspan plaster, så har vi forsøt å finne ut noe om dette hva angår bruken din av dette sammen med Tramagetic. Noen kilder viser at du kan ha rett i at dette ikke er en helt heldig kombinasjon, men vi anbefaler deg sterkt å snakke med legen din om hvordan dette forholder seg for deg. Du kan vise han dette eldre svaret fra Relis (Produsentuavhengig legemiddelinformasjon for helsepersonell) – legen kjenner helt sikkert til denne siden. Selv om svaret er av eldre dato, er fortsatt virkestoffene (buprenorfin og tramadol) de samme.

Flere kilder påpeker at når man kombinerer en opioidagonist og en partiell opioid agonist kan man risikere at den partielle agonisten reduserer den analgetiske effekten av den rene agonisten på grunn av kompetitiv binding. Seponeringssymptomer kan også oppstå hvis man kombinerer disse to. Den detaljerte mekanismen for denne interaksjonen er at når vesentlige deler av reseptormengden er bundet av buprenorfin (sterk binding, men lavere intrinsic effekt enn rene agonister) vil det bli mangel på bindingsseter for opioidagonister og totalanalgesien reduseres (2).

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.