Vival – er det fare for avhengighet?

Sliter med angst og tar «toppene» med 1 til 1,5 vival 5mg pr dag. Jeg er mann, 78 og ellers ved god helse. Er det fare for avhengighet?

mann/gutt |
78 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vival (diazepam) er vanedannende. Det betyr at dersom du bruker det mer enn 4-6 uker sammenhengende, vil du bli tilvent. Og skal du da slutte, er det anbefalt å gjøre det sakte og forsiktig – for å unngå abstinensreaksjoner. Snakk med din lege om du ønsker veiledning ang nedtrapping. Dere kan bruke Norsk Legemiddelhåndbok som veileder (se rubrikken «Anksiolytika: diazepam, oksazepam, alprazolam m.fl.»).

Vival er altså vanedannende, en blir tilvent, og bør derfor trappes ned om du skal slutte – sånn sett kan man nok kalle det en form for avhengighet.

Diagnosen «avhengighetssyndrom» (avhengighet) innenfor psykiatrien, er derimot en mer spesifisert diagnose med klare diagnostiske kriterier. En slik diagnose er mer kompleks og har flere elementer enn i ditt tilfelle. Du ville neppe fått diagnosen «avhengighetssyndrom» ved den bruken du beskriver.

Mer informasjon om benzodiazepiner her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.