Vil legen frata meg førerkortet om jeg nekter urinprøve?

Hei, har følt meg overtrampet og sviktet i forhold til rustesting hos fastlege.

Jeg har i overkanten av et år slitet med rusmisbruk, hvor det nå nylig kom et vendepunkt og ønske om å søke hjelp. Jeg tilsto til min fastlege om mitt problem og gikk til han for råd eller henvisning for videre konsultasjon.

Det var et tilsynelatende lavt punkt i mitt liv og i min svekkede tilstand gikk jeg med på å levere fra meg urinprøver i formål av rustesting opp til 2 ganger i mnd. Dette vil medfølge at jeg ikke på noen måte var pålagt eller nødt til å inngå avtalen. Avtalen var i grunn bare et «Ja» svar til legens råd.

I etterkant har jeg angret dette valget i bøtter og spann. Prosessen av rustesting er skamfull, trampende og veldig påtrengende.

Mitt spørsmål vil da være om jeg nå i etterkant av å ha tilstått et rusmisbruk til fastlegen kan avslå neste innkalling til pisse test? Ligger jeg på god grunn siden det var 100% frivillig? Hvis legen i verste fall ser på min nekting som et middel til å lure meg unna en potensielt positiv test har han da noe bakgrunn/lovlig begrunnelse i å frata meg førerkort?

mann/gutt |
19 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Siden du har gått med på testingen frivillig og ikke er pålagt dette av politiet e.l. så kan du nekte å gjennomføre urinprøven. Det har du rett til, men hva som blir konsekvensene av å nekte prøve vil bli en vurderingssak for legen. Vi vet ikke hvordan din lege vil tolke dette. Vi kjenner ikke detaljene om ditt rusmisbruk, men dersom det er snakk om regelmessig bruk vil du vanligvis ikke oppfylle kravene til førerkort.

Vi har forståelse for at dette er en ubehagelig prosess. Legen har den samme meldeplikten selv om du har gått med på testingen frivillig. Men, i dette tilfellet ser det ut som legen har tillitt til deg, og avventer. Her kan du lese mer om legens meldeplikt og lovverket som gjelder.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.