Råd for en som stenger seg inne med rusmidler?

Hei! Jeg har en veldig god venn som ikke har det så greit hjemme, så han tyr til rus. Han møter ikke opp på sammenkomster vi har i vennegjengen lenger, skylder på at det ikke er alkohol/hasj der for eksempel. Han kan aldri være med på cafe lenger, skylder på at han har sosial angst… Han pleide å være en veldig glad og sprudlende person rundt oss, men nå tar han ikke initiativ lenger, bare stenger seg inne med rusmidler og har droppa egentlig de aller fleste. Vi er litt rådville i vennegjengen vår, det er veldig trist å se han forsvinne for oss sånn. Finnes det noen gode råd til oss?

kvinne/jente |
25 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

For det første er det veldig fint at dere ønsker å hjelpe kompisen deres, og det kan komme godt med å ha noen gode venner hvis man sliter med rus. Og vi skjønner godt dere er bekymra for han, når han i det siste har endra personlighet, stengt seg inne med rusmidler, og ikke har lyst til å være med på ting.

Så spør du om råd. Vårt første råd er å ta opp bekymringen med han. Og før dere snakker med ham, kan dere gjerne samle tankene deres litt og bestemme dere for hva dere faktisk ønsker å si. Det er ikke rart om dere er litt redde for å gjøre eller si noe feil, for det er et vanskelig tema å snakke om – og det er det sannsynligvis også for ham. Vi har skrevet an artikkel om Hvordan snakke med noen om deres rusbruk som dere kan titte på. Vi anbefaler bl.a. å ta praten når kompisen deres ikke er rusa – gjerne mens dere går tur, kjører bil, eller gjør noe hvor dere ikke må se hverandre inn i øynene. Det kan oppleves som mindre skummelt.

Når dere så prater sammen, anbefaler vi at dere sier hva dere har observert, tenker og føler på – og ikke starte setningene med Du. Si f.eks.: «Vi er bekymra for rusbruken din, vi er bekymra for at du ikke vil være med på ting lengre» – og alt det dere skrev inn til oss nå. Du sier også at han ikke har det så greit hjemme – har dere snakket noe om dette, og vet du hva han tenker om det?

Ikke gå inn i samtalen med det formål å overbevise han eller endre rusbruken hans, men med det formål å forstå. Typiske ting dere kan spørre om, er:

  • Hva slags rusmidler bruker du
  • Hvor ofte bruker du
  • Hvordan opplever du rusen
  • Hvordan opplever du å ikke være ruset
  • Hva hjelper rusmiddelet deg med
  • Hva er positivt med å ruse seg
  • Hva er negativt ved å ruse seg
  • Hva er positivt ved å slutte å ruse seg
  • Hva er negativt ved å slutte å ruse seg

 

Når det er sagt, er det også viktig at rusbruken ikke tar for stort fokus i alle samtalene og alt dere gjør. Snakk gjerne om andre ting dere vet han interesserer seg for, og foreslå å gjøre aktiviteter dere vet han liker – der rusen ikke er en naturlig del. Det kan være å gå på ski, gå på kino, se en film, gå på kafé e.l. Selv om du sier at han ofte ikke blir med på ting der alkohol og cannabis ikke er til stede, kan det hende han sier ja en dag.

Det er veldig fint at dere vil hjelpe kompisen deres. Men det er viktig å huske på at dette ikke er deres ansvar. Dere kan vise støtte og vise omsorg, men dere skal ikke måtte forsøke å overtale, betale for eller føle det er deres skyld. Til syvende og sist er det hans valg, og han som må komme til en forståelse av problemet sitt.

Hvis han er motivert for en endring og ønsker og slutte, kan dere titte litt på lenkene under med hjelp til å slutte. Han kan også ringe, skrive inne eller chatte med oss for anonym og uforpliktende veiledning.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.