Slo ut på opium på en urinprøve, er det en forklaring på dette?

Hei, jeg tar obligatoriske urinprøver som skal vise om jeg har brukt narkotika. Jeg har ikke tatt noen stoffer på lenge, men plutselig på den siste testen jeg tok viser det at jeg har tatt opium. Noe jeg er helt sikker på at jeg ikke har gjort. Er det en forklaring på dette?

mann/gutt |
14 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

I noen tilfeller kan det oppstå såkalte falske positiver, det vil si at du har slått ut positivt på et stoff uten faktisk å ha brukt det aktuelle stoffet. Feilmarginen for falske positiver er generelt litt høyere for hurtigtester enn for laboratorieanalyser, selv om dette i prinsippet kan skje ved sistnevnte også.

Dersom du bruker medisiner, kan enkelte legemidler forårsake falske positiver. For øvrig er det jo også sånn at sterke smertestillende (i kategorien «opioider») vil gi denne typen utslag, dersom du ikke var klar over det.

En annen mulig feilkilde til utslag på opiater/opioider spesifikt, er valmuefrø. Om du hadde spist noe som inneholder en viss mengde valmuefrø forholdsvis tett opptil prøvetakningen, kan det være en mulig forklaring.

Uansett anbefaler vi at du tar opp dette med prøvetakeren direkte. I noen tilfeller vil det være mulig å utføre en såkalt bekreftende analyse ved et laboratorium, som har en svært lav margin for falske positiver.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai

 

Tirsdag 2.mai åpent 15-18

Tirsdag 16. mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.