Hvordan hjelpe pappa som drikker for mye?

Jeg tror pappa er alkoholiker. Han har inrømmet selv at han har litt problemer med alkohol, men han drikker ofte, han drekker fordi han er lei seg. På grunn av det har han mistet mye familie og venner. Jeg vil hjelpe han ut av det, jeg vil han skal klare et liv uten alkohol. Mamma sier at det eneste som funker på alkoholikere er å ignorere dem når dem drikker og vil ha sympati, men jeg syntes så synd i han. Av og til ringer han til meg full og griner fordi han har det så vondt, men han tør ikke å få hjelp, fordi han har en viktig jobb som han er redd for å miste om noen finner ut om alkoholen. Hvordan kan jeg hjelpe ham? Og hvordan kan jeg selv klare meg? Går stadig og er redd for at noe skal skje med ham. Er lei meg på hans veine.

17 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Du beskriver en krevende situasjon der alkoholen tar stor plass i pappa sitt liv.  Det virker som at det påvirker ditt liv masse og at det er skikkelig komplisert. Det er ikke så rart at du er bekymret og ikke vet helt hva du skal gjøre.

Du skriver at pappa drikker fordi han er lei seg, og det er ikke uvanlig. Mange bruker rusmidler for å få bort vanskelige og vonde følelser. De kan ofte ha gode tanker om å slutte, men så kan det være vanskelig å holde når de vonde følelsene kommer. Fornektelse og bortforklaringer er ganske så vanlig når det gjelder rusbruk.

Det er dessverre ingen andre enn pappa selv som kan gjøre noe med dette. At pappa drikker er hans valg. Det at pappa ikke klarer/orker, eller tør, å ta valget om å slutte å drikke er noe som barna/familien ikke kan påvirke. Det er kjempeviktig for oss å si til deg at dette ikke er ditt ansvar, selv om vi vet at dette kan være en tung beskjed å få. Svært mange unge tenker at hvis de gjør et eller annet eller sier ifra tydelig nok så kan de få foreldre til å slutte å drikke. Slik er det ikke. Drikkingen har ingenting med  barna å gjøre.

Vi tenker at det er viktig at du ikke blir gående alene med disse tunge og alvorlige tankene. Derfor vil vi gi deg noen opplysninger om steder du kan søke hjelp for din egen del som du kan bruke om du føler for det.

Det kan være lurt å ta kontakt med helsesykepleier ved skolen. De er vant til å snakke med ungdom som kan slite med ulike problemer hjemme.

Du kan ta kontakt med Blå Kors Kompasset. Der kan man få individualtime, gruppebehandling eller komme på temakvelder. På kompasset har de også tilbud om å få råd og veiledning over nett. De har masse kunnskap om hvordan det er å vokse opp med alkoholproblemer i nær familie.

Det kan også være en mulighet å gå inn på BaRsnakk der en kan chatte anonymt.

Du er også velkommen til å kontakt oss på telefon eller chat hverdager mellom kl 11-18 dersom du har behov for å drøfte situasjonen og din bekymring nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.