Han er motivert for å slutte, hva kan vi gjøre for å hjelpe han gjennom det?

Hei, min bror misbruker rus og stjeler mye penger fra mamma. Tror han har ranet en annen person også for å få rus. Kriminelle ting. Mamma klarer ikke ha han i hus lenger så nå bor han hos meg og mannen en stund. Han er 17 år. Han sliter psykisk og snakker med psykolog og barnevern. Jeg har prøvd å si fra til barnevern flere ganger og de vet om alt, men alt de gjør er å sette opp møter. Noe som ikke hjelper, da han «skjerper» seg på dagtid og virker ikke så problematisk. Mens på kveldstid har han blitt hentet av ambulanser og tatt flere overdoser.
Nå har jeg satt grenser for han og han får ikke lov å være ute på kvelden på en stund. Han sier selv han vil dette og er enig. Men er redd han vil dra ut å ruse seg med en gang han slippes ut. Nå som han er motivert for å slutte, hva kan vi gjøre for å hjelpe han best mulig gjennom det?

kvinne/jente |
21 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig situasjon for alle parter. Det er godt å høre at han følges opp av psykolog og barnevern, selv om dere ikke opplever at det er tilstrekkelig. Vi vet ikke om han allerede har et FACT-team, men hvis ikke kan vi tipse der om å lese litt om det på Helsenorge sine sider. Kanskje det kan være aktuelt for broren din?

Det er litt vanskelig å svare helt konkret på hva dere kan gjøre siden vi vet så lite om hans situasjon mtp. hvorfor han ruser seg, hva han ruser seg på og hvor omfattende det er. Dersom det er slik at han nå skal gjennom abstinenser er det for eksempel nyttig å hjelpe ham med helt grunnleggende behov som å lage mat til ham, passe på at han spiser og sover nok, tåle de følelsene som kommer og potensielt hjelpe ham gjennom de osv. Er det derimot mer sporadisk bruk han skal slutte med er det mer samtaler og det å reflektere rundt situasjonen som kan være til hjelp. Her er noen tips til en slik samtale.

Uansett situasjon er det å slutte å ruse seg en prosess som går over lang tid for de fleste. Mye lengre enn den tiden det tar å få rusmiddelet ut av kroppen. Mange trenger profesjonell rusbehandling, og dersom han ikke har tilbud om dette gjennom barnevern eller andre allerede bør dere spørre ham om han er åpen for det.

Ta gjerne kontakt med oss på telefon eller chat så vi kan komme med litt tilpasset informasjon.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.