Sliter psykisk som følge av samboers rusbruk, men ønsker samtidig å hjelpe han. Hva burde jeg gjøre?

Hei!
Min samboer ender ukentlig opp på en stor rus smell (ofte flere ganger), samt han drikker alkohol alt i fra 2-6 ganger i uken, og ofte i store mengder. Som regel skjer dette når jeg er på jobb (medlever jobb), eller når jeg er bortreist. Som samboeren hans så tærer dette ekstremt på min psyke og tilværelse i livet. Jeg har virkelig lyst å vær der for han, og har prøvd nå en god stund, men kjenner at jeg snart ikke har mer å gi. Han har gjort ting i ruset tilstand som involverer kriminelle handlinger og prostituerte, noe som overhodet ikke er ok, og som har preget forholdet i stor grad.

Grunnen min til at jeg fremdeles er her, er fordi han er utrolig deprimert og har flere ganger uttrykket at han har prøvd å tatt så mye stoff at han ikke våkner (ikke tunge stoffer vel å merke, som jeg har fått med meg). I edru tilstand, der han er seg selv og ikke er tatt av mørket, så er han en fin mann med en god turnus-jobb på sjøen (noe som han kommer til å miste om han fortsetter denne veien). Både det med boligsituasjonen, og fordi jeg vil at han skal klare å komme seg opp å frem, har også vært faktorer til at jeg er værende. Jeg er fullt klar over at det ikke er min plass å «fikse» han, men det er ikke lett å bare forlate noen når de er langt nede. Noe som har gjort hele saken verre, er at han fikk nylig vite at faren er døende. Dette har vært ekstremt tungt, og gjort rus- og alkohol problemene mye verre.

Jeg vet virkelig ikke hvordan jeg skal gå frem med det her, og sitte på den informasjonen, som mange kanskje ikke skulle trodd eller vet om. Jeg har selvsagt sagt det til et par nære av meg, men ingen som kjenner han godt. Det som hadde vært det ideelle, hadde vært å fortalt familien, men jeg føler det er det siste de vil høre nå når faren er så dårlig. Tidligere har det vært mye historikk med skuffelse ang. han og hans rusproblemer. Han har gått et par ganger til psykolog, men har ikke endt opp med å gå flere ganger. Jeg kjenner at jeg nå er på nippet til å bare forlate han, men vil prøve en siste gang å gjøre et forsøk på å skaffe hjelpe, eller få råd om eventuelle muligheter. Hva tenker du hadde vært lurt å gjøre her? Jeg føler alt bare er et stort kaos.

kvinne/jente |
25 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette høres ut som en vanskelig situasjon for dere begge, og vi forstår godt at dette er noe som påvirker din psyke og tilværelse i livet. Du virker å ha reflektert mye rundt denne problematikken, og gjort en stor innsats for å løse dette på en best mulig måte. Samtidig er det slik at enkelte problemer vil værer utenfor vår individuelle kontroll, og det er derfor begrenset hva man får gjort som pårørende. Dersom samboeren din skal klare å endre sine rusvaner, er det helt avgjørende at han selv er motivert for dette. Du sier det jo i grunn godt selv, at det «ikke er din oppgave å fikse han», noe vi er helt enig i. Samtidig har vi forståelse for at det er vanskelig å ikke foreta seg noe, og at man ønsker å hjelpe så godt man kan. Et tips vi kan gi, vil i så fall være å ta utgangspunkt i hva samboeren din sier om den aktuelle situasjonen, og undersøke om han selv oppgir noen grunner til at han vil endre sitt nåværende forhold til rus. Deretter kan du støtte han i det han oppgir som grunn(er) og bygge videre på hans egen motivasjon. På denne måten er det ikke du som fikser han, men han som «fikser seg selv».

Om det er slikt at han ikke gir uttrykk for noen motivasjon til å gjøre endringer i eget liv, så blir det opp til deg å vurdere hvor mye du er villig til å stå i det videre. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så vil det være en vanskelig situasjon. Din oppgave blir allikevel å forsøke å finne den beste løsningen for deg, både på kort og lang sikt. Dette er åpenbart en krevende øvelse, og mange vil derfor ha god nytte av å drøfte utfordringene med andre. Du skriver at du har snakket med noen nære venner om dette, og det synes vi er flott! Samtidig kan det hende at det å oppsøke en samtaleterapeut/psykolog også kan være verdifullt – da det kan hjelpe deg med å reflektere ytterligere rundt de aktuelle problemstillingene.

​​Det finnes for øvrig en rekke pårørendesentre og pårørendeorganisasjoner med høy kompetanse i å støtte og veilede pårørende. Tilbudene er gratis og du trenger ikke henvisning. Du finner en oversikt over noen av disse her. Du må selvfølgelig også gjerne ta kontakt med oss via chat eller telefon, dersom du ønsker å snakke mer om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.