Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Kan dere hjelpe med å tolke resultatene av THC-test?

Hei, jeg har noen spørsmål om testing av THC, og lurer på om dere kan hjelpe med å tolke resultatene?

Jeg var vanerøyker i mange år, men med et medium forbruk bare. Det siste året har jeg holdt røykingen til fredager, lørdager og søndager, og kanskje rundt 0,15gram om dagen disse tre dagene i uka.

Da jeg begynte å kjøre bil en gang i blant, bestemte jeg meg for å teste dette, siden jeg ikke har lyst til å bli tatt i noen kontroll (eller utgjøre en fare for noen). Men jeg er veldig obs på dette, og kjører aldri før det har gått minimum 12 timer siden jeg tok noen trekk.

Jeg vet at det kan sitte lenge i fetvevet, og siden jeg er nysgjerrig på nivået mitt etter så mange år, så bestilte jeg noen tester som måler thc i urinen. Jeg tok en test mandag etter en helg der jeg hadde røyket mer enn normalt. Tanken er å fortsette å teste meg i 5 uker. Men jeg forstår ikke hvordan jeg skal lese resultatene. Testen måler nivået i NG/ML, og da innenfor 50, 200 og 300 NG/ML.

Min første test var positiv på alle tre målenivåene. Jeg valgte denne mandagen å starte nettopp fordi det var mer røyking enn normalt den helgen, men er likevel overrasket over at den viste positiv på 300 ng/ml. Jeg røyker tross alt veldig tynne jointer, og aldri mer enn én. (Siste helg var litt unntaket, mye fest).

Hvor høyt nivå er det egentlig når den viser positiv på 300 NG/ML? Og hvordan skal jeg lese det opp mot kontrollgrensen politiet bruker på 0,004 um?

mann/gutt |
40 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Aller først bør vi begynne med å oppklare en viktig forskjell: blodprøver viser om du har THC i blodet der og da, altså om du er påvirket; urinprøver derimot viser kun avfallsstoffer fra THC, noe som indikerer at cannabis har vært brukt relativt nylig.

Hvor lenge THC kan spores i blod/urin kommer an på en rekke faktorer, men i utgangspunktet kan du si at THC kan spores i blodet omtrent et døgn etter bruk ved sporadisk bruk, og opptil noen døgn etter bruk ved mer regelmessig bruk.

I urin vil du normalt teste positivt i opptil en uke etter bruk ved sporadisk bruk, men potensielt i flere uker og måneder ved omfattende bruk. Dette handler om forbrenning fra fettvevet (noe du jo nevner), hvilket er hovedgrunnen til at THC-avfallsstoffer kan spores såpass mye lengre i urin enn THC i blod.

Så sånn sett blir det upresist å regne om verdier fra urinprøve til blodprøve, da de ikke nødvendigvis har noen direkte sammenheng.

Det vi kan si er at de ulike gradene av ng/ml sikter til ulike cutoff-verdier, altså hvor sensitiv urinprøven er for positivt utslag. Kort forklart er det sånn at jo lavere cutoff-verdi, desto mer sensitiv er prøven (for å gi positivt utslag) – men også desto mindre presis/pålitelig. Med andre ord – om du tester positivt på 300 ng/ml (eller mer) er dette et relativt sikkert svar på at THC finnes i urinen. Men konkret hvor mye THC du har i urinen, kan du dessverre ikke lese direkte med en hurtigtest alene.

Et utgangspunkt for å si hvor lenge THC kan spores i blodet, finner du i denne artikkelen fra Oslo Universitetssykehus. For å være på den sikre siden kan det være lurt å ta utgangspunkt i litt høyere tall enn det som fremgår der. Her betyr altså «i kroppen» i blodet, ikke i urinen.

Se gjerne også vår artikkel om cannabis i urin- og blodprøver.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.