Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Har jeg et problem med alkohol?

Jeg er en dame på snart 36, jeg har 100% ansvar for en gutt med vansker, mye problematikk og masse jobb rundt ham men igjen er han den mest magiske gutt som jeg noen gang har møtt, ellers har jeg en jente 50% av tiden.
Jeg er veldig påkoblet ungene mine og jeg bruker masse tid på dem og i dem. Men når de har lagt seg og de sover og alt er på plass for neste dag, så craver jeg et glass rødvin. Det MÅ jeg ha.

Er dette noe jeg kan se på som et problem? Jeg tar sjeldent mere enn ett glass

kvinne/jente |
36 år |
velg fylke

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er vanskelig å gi et sikkert svar på om du har et problem med alkohol eller ikke.

Verdens helsorganisasjon (WHO) har definert noen verdier på hvor mange ukentlige enheter alkohol man kan innta før man er i risikosone for å utvikle helseskade. En alkoholenhet med vin er 12 cl. I følge disse verdiene har man som kvinne risiko for å utvikle helseskade når man drikker mer enn ni enheter i uken. Hvis du drikker ett glass hver kveld uken igjennom, og dette glasset inneholder 12 cl vin eller mindre, er du altså ikke over i risikosonen med dine syv enheter.

Det er likevel greit å være klar over at det ikke er internasjonal enighet rundt disse enhetene. Og det er heller ikke slik at det kun er mengden alkohol man drikker som gir svar på om man har problemer eller ikke. På NHI sine sider kan du lese følgende konkrete råd for hva man bør unngå når det gjelder alkoholkonsum:

  • Mer enn 6 AE for menn, eller mer enn 4 AE for kvinner per dag
  • Mer enn 3 drikkedager per uke
  • Mer enn 2 drikkedager på rad
  • Å drikke i bakrus
  • Å drikke når du er gravid

Selv om du ikke drikker mer enn én enhet pr dag, ser du her at det anbefales å unngå mer enn tre drikkedager pr uke og å drikke mer enn to dager på rad.

Dette med grunnen(e) til å drikke alkohol er også vesentlig. Du forteller om en hektisk hverdag fylt av kjærlighet, men når kvelden kommer så craver du alkohol, og dette er noe du ha. Du sier på ingen måte at tanken på dette vinglasset er det som får deg til komme gjennom dagen, men den uttalte nødvendigeten av dette ene glasset er likevel vesentlig for deg. Akkurat hvorfor du trenger dette glasset vet vi jo ikke, men vi forstår at det ligger en viss forventning om avslapning i det fordi hverdagen er krevende selv om den er god. Kanskje er det også andre ting. Uansett er følelsen av å trenge alkohol noe vi dessverre ikke kan kategorisere som et godt tegn for deg, selv om mengden i seg selv ikke er veldig stor.

Det handler med andre ord en god del også om hvorfor, og ikke bare om hvor ofte eller hvor mye. Det at du funderer på om du har et problem kan i seg selv være et tegn på at du kjenner at du ikke har helt kontroll over situasjonen. Siden det er mye som spiller inn for å avgjøre om du har et problem eller ikke, kan det være nyttig for deg å teste din egen Drikkestatus.

Du må gjerne ta kontakt med oss på chat eller telefon for en nærmere samtale om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.