Min bror «skjenker» min datter

Hei. Jeg er mor til en 26 åring. Hun er glad i en fest, jeg opplever at hun drikker for ofte og til tider for mye. Min bror (65 år) pleier «å skjenke oss» på julaften. Vanskelig å si nei da jeg få høre av familien at jeg er altfor forsiktig med alkohol. Men min datter på 26 ble så full på julaften (2021) at hun fikk black out og var i dritt humør som gikk ut over meg på 1. juledag. Hun har problemer med å takke nei til alkohol og å stoppe å driikke, men vedgår at hun drakk for mye på julaften. Spørsmålet er nå om jeg skal ta det opp med min bror på en fin måte at han ikke må skjenke (han skjenker oppi tomme glass uten å by først) , men jeg tror han vil bli krenket. Håper at datter vil klare å regulere det selv, hun kan bli hissig når jeg snakker om å være forsiktig med alkohol. Jeg mener jeg ikke har moraliserende tone. Takknemlig for tips.

kvinne/jente |
56 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår at dette er et dilemma for deg, og her finnes det kanskje ikke noen helt klare fasitsvar. Men så lenge dette er noe som oppleves som en belastning for deg, er det jo ingenting i veien for å prøve å ta en rolig prat med broren din om dette. Du må gjerne legge det fram slik at det er du som trenger å snakke om dette, heller enn at han trenger det. Fortell ham om hvordan du opplever dette, og hvordan dette er for deg. Kanskje vil han ha respekt og forståelse for det du sier – kanskje ikke. I det minste har du prøvd. Her handler det tross alt om to som er voksne, og som selv står fritt til å bestemme om de vil skjenke, drikke o.l., og i så fall også hvor mye. Men på samme måte står jo også du fritt til å snakke med dem om hvordan du opplever dette. Og på samme måte er det heller ingenting i veien å prøve å ta en lignende samtale med din datter – ikke for å prøve å overtale henne til noe som helst, men snarere for å prøve å kartlegge hva hun selv tenker om dette.

For øvrig – om din datter selv gir uttrykk for at hun opplever sitt eget forbruk som problematisk, og ønsker råd om hvordan hun kan prøve å stramme inn, må du gjerne tipse henne om å kontakte oss for en anonym samtale.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.