Jeg har en venn på 15/16 som drikker nærmest hver helg

Hei, jeg har en venn på 15/16 som drikker nærmest hver helg. Det går mye i sprit. Men det som bekymrer meg mest er det at moren har kjøpt til han og det er broren som som regel skaffer sprit til han. Moren har til og med skaffa 40% som vennen min drakk opp veldig fort. Jeg vill ikke spørre voksne jeg kjenner om hjelp fordi da kommer han til å finne ut at det var meg tilslutt. Å da blir han og sikkert alle andre sure på meg.

kvinne/jente |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi forstår at du bekymrer deg for vennen din siden han drikker alkohol nesten hver helg, og fordi det ofte er sprit han drikker.

Vi skjønner også at du ikke egentlig ønsker å snakke med noen voksne du kjenner om dette fordi du er redd for at vennen din skal bli sur på deg. Vi tenker likevel at det kan være lurt å gjøre det. Dette velger du så klart selv, men vi anbefaler at du snakker med noen du stoler på. Det kan være at de har mulighet til å hjelpe vennen din, men det er også viktig at du selv får hjelp til hvordan du skal takle denne situasjonen på en måte som er god for deg. Det er tungt og vondt å bekymre seg for noen man bryr seg om. Det kan jo være at et er noen hjemme hos deg som forstår en god del om dette, men hvis du ikke ønsker å snakke med foreldrene dine så finnes det også andre. Det kan f. eks. være helsesykepleier eller en lærer du liker på skolen. Du kan også gå til en helsestasjon for ungdom, hvis du vil.

Du sier at du bekymrer deg mest over at moren og broren til vennen din kjøper alkohol til han. Det forstår vi godt. Det er ikke lov til å kjøpe eller skjenke alkohol til mindreårige, så både moren og broren hans gjør faktisk noe som er forbudt. Dette kan jo også være med på at vennen din selv får et mer positivt syn på alkohol enn det som egentlig er riktig, så sånn sett kan det også for han være lurt å snakke med noen om dette.

Hvis vennen din skal drikke mindre, er det fullt mulig for han å få det til. Men det kan som sagt være en god idè for han å prate med noen om dette. Det er ikke alltid så lett å vite hvorfor noen drikker – heller ikke for dem selv. Du kan snakke med vennen din om hvordan ditt eget forhold til alkohol er, og hvis du vil kan du også fortelle at du er bekymret. Men du kan nok dessverre ikke få vennen din til å slutte å drikke hvis han ikke vil det selv.

Du mår gjerne kontakte oss på chat eller telefon for å snakke litt om dette, vis du vil. Det er helt anonymt. Vi anbefaler deg også å ta en titt på vedlagte lenkene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.