Hvordan kan forskjellen i CDT være signifikant så lenge målingen er under grenseverdien på 1,7 %?

CDT alkoholprøver gir utslag som signifikant forandring på en nettkalkulator (Fürst). Prøvene er tatt med to måneders mellomrom, prøve 1 viser 0,7 og prøve 2 viser 0,4. Hvorfor er dette en signifikant forandring, når begge prøver er innenfor referanseområdet på 1,7? (En prøve fire måneder tidligere viste 0,6.)

mann/gutt |
45 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Karbohydratfattig transferrin (CDT) øker ved alkoholinntak på over 60 gram ren alkohol pr. dag over uker. Dette tilsvarer ca. 1 flaske vin eller 5 halve flasker øl pr. dag. Når alkoholforbruket stopper, faller CDT til normalt nivå i løpet av 2 til 4 uker (halveringstid 10-14 dager). Norske laboratorier opererer vanligvis med en grenseverdi på over 1,7 %. Siden det er stor individuell variasjon i normalverdien for CDT % ved avholdenhet, er nøyaktigheten på denne testen generelt for lav til å bruke analysen som et verktøy for å avsløre alkoholinntak. Data tyder på at CDT % er mer sensitiv og spesifikk for endring i etanolinntak. En relativ endring i CDT % på mer enn 30 % indikerer abstinens eller tilbakefall. Én mulig tilnærming er derfor å la pasienten være totalt avholdende i fire uker. Man kan så måle CDT  %-verdien i blodet for å få en individuell utgangsverdi eller «nullverdi». En senere betydelig økning i verdien, for eksempel på mer enn 30 %, vil indikere tilbakefall til høyt alkoholinntak.

I dette tilfellet er det snakk om tre målinger med to måneders mellomrom. Alle målingene er under grenseverdien på 1,7 %, så det er ingen ting som tyder på høyt alkoholinntak. Det er allikevel en signifikant forskjell mellom målingen på 0,4 og 0,7 %. Dette betyr bare at det svært liten sannsynlighet for at disse målingene er forskjellige grunnet en tilfeldighet. 0,4 er nesten 43 % lavere enn 0,7. Dette indikerer at det har vært en reduksjon av alkoholinntaket mellom de to målingene.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.