Kan legen juridisk sett nekte meg ADHD-medisinering?

Hei, har prøvd å søke litt rundt på nettet for å finne et svar, men kan ikke finne noe konkret noe sted, så jeg prøver her.

Jeg har gjennomgått utredning for adhd, og fått det påvist. Men. Dps hvor jeg fikk det påvist vil ikke gi meg/starte med medisinering før jeg kan avlegge rene urinprøver over tre mnd. Jeg røyker daglig for å ‘gire ned’ hodet. Og for å få sove om kvelden. Så det er veldig vanskelig for meg å slutte med det første. Det jeg lurer på er vel egentlig, kan egentlig legen, juridisk sett nekte meg medisinering for dette ? Utifra forskningen jeg kan finne på nett så sier noen at de ikke kan nekte meg, og i noen tilfeller så hjelper faktisk medisinen med å redusere eller slutte med røykingen også.. Skulle gjerne heller hatt lovlig medisinering til en mye billigere penge, men veldig vanskelig å slutte på en ting, gå uten noe i 5-6 mnd, så få medisiner som kan hjelpe meg på samme måte, bare bedre og mer effektivt.

mann/gutt |
32 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Så vidt vi vet står det ikke i De nasjonale retningslinjer at man må være totalt rusfri en viss periode før man får prøve ut ADHD-medisiner (med mulig unntak av LAR-pasienter). Men det er likevel vanlig at behandlingsapparatet krever dette, særlig om de vet (eller mistenker) at pasienten har en historikk med rusbruk. Dette gjøres sannsynligvis for å forsikre seg om at du er i stand til å følge slike medikamenter etter angitt dosering (ettersom ADHD-medisin har misbrukspotensiale), kanskje også for å etablere hvilke av dine symptomer som er naturlige (og ikke et mulig resultat av ytre faktorer som f.eks. rusmiddelbruk).

Dette er riktignok vår tolkning av situasjonen slik du beskriver den, og må evt. bekreftes/avkreftes av DPS selv.

Så det beste vil kanskje være om du forsøker å fokusere på hvordan du kan unngå å bruke cannabis i tre måneder, slik at du evt. kan få utskrevet medisinene på rettmessig vis etter denne perioden. Sånn sett vil vi tipse om vår guide Hjelp til å slutte med cannabis, som forhåpentligvis kan være nyttig for deg – men bruk gjerne også DPS som en støttespiller i denne prosessen.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.