Bekymret for mor og hennes fremtid. Hva kan jeg gjøre?

Jeg. Jeg er en 16år gammel jente som har bodd hos min gamle ungdomsskole lærer og hennes familie i snart 2 måneder grunnet barnevernet og mine forhold hjemme. Jeg er bekymret for min mamma. Hun og jeg har alltid hatt en bra relasjon siden jeg har lite og dårlig kontakt med min pappa. I fjor sommer fikk mamma seg en ny kjæreste etter brudd med ex hun hadde vært sammen med i 5 år ca. Hennes nye kjæreste hadde dårlige rykter på seg som en konebanker, rusdealer osv. Han er takstmann og har derfor på seg for å ha masse penger. en av grunnene til at jeg trodde mamma ville flytte inn med han. I løpet av september-oktober osv, flyttet vi inn til han. Vi hadde også en hund, som begynte og oppføre seg veldig rar mens vi bodde der. for det meste lå han i sengen med meg, og jeg hadde alt ansvar for han. Mars 2022, tok mamma den beslutningen at hun ikke hadde tid til hund noe mer og at vi skulle avlive han, dette gjorde ikke relasjonen til meg og mamma noe bedere. Jeg opplevde også i den tiden jeg bodde der at hun hadde store humørsvingninger og forandret seg mye. De kranglet høylytt ofte og drakk alkohol. I november fant jeg en pakke med Sobril og antidepressive som var mamma sine. Jeg holdt dette hemmelig for å følge med på hvor mye som forsvant og det var betydelig mye i løpet av kort tid. etter hvert tok jeg det opp med henne og hun sa at hun skulle slutte og at hun hadde kastet alt. Noen uker senere så kranglet mamma og kjæresten og vi flyttet inn. Sånn fortsatte det, vi flyttet inn og ut hele tiden. I desember bodde vi hjemme, jeg og hun hadde fått dårligere relasjon og jeg hadde bodd litt hos min tante (hun er kreftsyk så derfor bor jeg ikke hos hun) En dag i desember hadde jeg avtalt med mamma at jeg skulle komme hjem for en samtale med hun, da jeg dukket opp var hun ikke hjemme og jeg prøvde å ringe hun men kom bare til tapt anrop. Da tok jeg meg muligheten til å snoke litt. da fant jeg en ny pakke med Imovane og masse andre typer tabletter som jeg valgte å ta med meg og dro derfra med engang. jeg sendte henne en melding, der jeg utrykte min skuffelse. Hun var bare kald og svarte ikke noe tilbake. Jeg har vært i kontakt med fastlege ang dette, men ingenting tror jeg har skjedd. hun har forandret seg, og når jeg ser henne (evt på bilder eller i offentligheten) ser hun faktisk syk ut, rimelig sliten. Hun har begynt å tatt botox og hun har gjennomgått en slankeopperasjon. Jeg bodde hos min tante siden desember og fram til august, da jeg flyttet inn hos min gamle ungdomsskole lærer og hennes familie. Jeg og mamma har ingen kontakt lengre, etter at hun fjernet meg som venn på Facebook. Snapchat og alle sosiale medier. Jeg tror hun har bipolar lidelse, noe jeg alltid har tullet med når jeg var liten men nå har hun en større reaksjon hvis jeg nevner det. Jeg er rimelig bekymret for henne og hennes fremtid ang dette. Hun har faktisk byttet jeg mot hennes kjæreste og sitt nye liv som handler om reising og rus/alkohol. Hva kan jeg gjøre? Tips?

kvinne/jente |
16 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig og omfattende situasjon. Du beskriver en svært sammensatt problemstilling, noe som for så vidt ikke er helt uvanlig når det gjelder personer som strever med rusmiddelbruk. Samtidig ser vi at det her også er snakk om en rekke andre faktorer, som ikke nødvendigvis knyttes til bruk av rusmidler. Hvordan du best mulig kan forholde deg til din mor, med utgangspunkt i deres historikk og hennes eventuelt underliggende psykiske lidelse, er det vanskelig for oss å uttale oss om. Vi i RUSinfo er ikke helsepersonell, og vi gir derfor heller ikke den type veiledning.

Samtidig kan vi en del om rus og rusmiddelproblematikk, og vi har god erfaring når det gjelder å veilede pårørende til personer som strever med rusmiddelbruk. I det følgende vil vi derfor dele med deg noen erfaringer/tips knyttet til hvordan du kan håndtere den aktuelle situasjonen.

Først og fremst er det viktig å være klar over at det er tydelige begrensninger mtp. hva man kan gjøre som pårørende. Du kan støtte, veilede, vise omsorg og være tilstede for din mor, men til syvende og sist er det hun selv som må ta valget om å slutte å ruse seg. Dette er hennes ansvar. Det er ikke ditt ansvar å få din mor til å slutte å ruse seg, og dersom hun ikke ønsker kontakt med deg og heller ikke ønsker å søke hjelp vedrørende dette – så er det hennes valg. Det er lite du får gjort med det, dessverre.

Det beste ville vært om din mor selv tok kontakt med fastlegen sin for å be om hjelp. Fastlegen kan deretter vurdere situasjonen og eventuelt henvise videre til behandling i spesialisthelsetjenesten. Det finnes mange gode behandlingstilbud der ute, men det krever at man selv er motivert for å gjøre en endring.

Videre er det viktig at du passer på deg selv i denne prosessen, slik at du ivaretar egne behov. Det er viktig å sette tydelige grenser i en slik relasjon, og at du ikke involverer deg så mye / tar på deg så mye ansvar at det går utover din egen helse. Sørg for at du har noen du kan snakke med, også når det gjelder dine egne tanker, følelser og bekymringer. Snakk gjerne med en god venn, en lærer, voksne du stoler på, eller andre aktuelle omsorgspersoner. Du kan også se en oversikt på vår hjemmeside over hvem du kan snakke med om rus.

Du må også gjerne ta kontakt med oss på chat eller telefon dersom du har behov for å snakke mer om dette.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.