Hvilke reaksjoner er vanlige som pårørende til en alkoholavhengig, tiden etter den avhengige har blitt edru?

Hei. Er i et forhold med en som har misbrukt alkohol periodevis over mange år. Etter mye om og men, sa jeg at jeg ønsker å avslutte forholdet, dersom han ikke blir med for å snakke med noen om bruken sin, for jeg klarte ikke leve sånn lenger. Vi var sammen på fvk, hvor han innrømte problemet, og har så og si ikke rørt alkohol på månedsvis. Jeg føler at det er mye som er vanskelig for meg etter han har sluttet å drikke. Plutselig kan jeg gråte igjen, kjenne på vonde følelser, plutselig kommer jeg på tidligere hendelser ifbm alkoholbruk som gjør meg irritert og trist. «Flashbacks» på en måte. Kan få mareritt om hendelser som har vært. Aldri vært vold, men mye stygge, sårende ord og sinne bl.a. Det er som om jeg først nå klarer å ha kontakt med mine egne følelser og behov. Og at jeg tenker på hva som er best for MEG først. Noe som selvfølgelig ikke har vært prioritert på lang lang tid. Føles også som om tilliten på en måte må bygges opp igjen, og at vi må bli kjent på nytt. Og at jeg nesten ikke husker hvem jeg er selv, fordi de siste årene har vært kun fokus på alt som hører med avhengigheten og den avhengige. Det er veldig rart og uvant. Er dette vanlige reaksjoner? Hvilke reaksjoner er evt. vanlige som pårørende til en alkoholavhengig, tiden etter den avhengige har blitt edru? Finnes det noen råd?

kvinne/jente |
28 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er fint å høre at han du er i et forhold med nå har begynt å ta tak i sine problemer. Det er likevel helt naturlig at du ikke er ferdig med det som har vært av den grunn. Kanskje er det først nå, som du selv skriver, at du kan begynne å kjenne på hvordan du har det og har hatt det. Alle er naturligvis forskjellige, men vi synes de reaksjonene du beskriver høres helt normale ut. Dette er noe som må bearbeides, antagelig både med og uten din partner. Noen gjør dette på egenhånd, andre ønsker hjelp til det.

Dersom du kjenner at du ønsker hjelp til det kan du snakke med et pårørendetilbud. De vet akkurat hvordan det er å stå i slike situasjoner, og kan komme med gode innspill tilpasset deg og dere. Du kan for eksempel ta kontakt med Ivareta eller NKS Veiledningssenteret for pårørende.

Vi ønsker dere begge lykke til i prosessen videre!

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.