Hva kan jeg gjøre for at min bror skal forstå at han trenger hjelp?

Jeg har en bror som tar kokain og drikker «litt hver dag» som han selv sier. Han sier også at han har dette under kontroll, men fra mitt ståsted virker det som at dette er på vei ut av kontroll.. Hva kan jeg gjøre for at han skal forstå at han trenger hjelp? Hvilke alternativer finnes det for å komme seg ut av dette?

kvinne/jente |
23 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår at dette er en vanskelig situasjon for deg og at du er bekymret for broren din. Situasjoner som dette kan være ganske kompliserte, og handler hovedsakelig om han selv er villig til endring eller ikke. Sånn sett tenker vi at du kanskje kan prøve en samtale med ham, ikke for å prøve å overtale ham til noe som helst, men snarere for å prøve å kartlegge hva han faktisk er villig til å gjøre og ikke. Du kan godt spørre ham rett ut om han føler at det er noe du kan gjøre for ham. Det kan være fint å legge det frem slik at du trenger å snakke om dette, heller enn at han trenger det. Du finner flere tips i våre guider til pårørende.

Hvis han faktisk skulle ønske hjelp, enten nå eller i fremtiden, er det flere mulige veier videre til å komme seg ut av rusbruk. Det er også avhengig av din brors alder, men generelt finnes det god hjelp å få. Han kan f.eks. se på våre sider Hjelp til å slutte, hvor det finnes tips for både alkohol og kokain. Her beskriver vi ting han kan gjøre på egenhånd, men også hvem han kan ta kontakt med. Han er også velkommen til å snakke med oss på chat eller telefon, om han vil det.

Men – hvis han fremdeles ikke har noen planer om å endre på rusbruken, er det dessverre veldig begrenset hva du kan gjøre for å endre på det. Sånn sett er det også viktig at du tar vare på deg selv, så godt du kan. Om du trenger det, kan du f.eks. kontakte et pårørendetilbud for støtte og veiledning.

Du er også velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon hvis du vil snakke nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.