Hvordan bør min bror og jeg forholde oss til vår felles søster når hun er beruset og sint?

Hvordan bør min bror og jeg forholde oss til vår felles søster når hun er beruset og sint? Hun er 51 år og bruker alkohol som middel mot angst. Hun nekter å høre på at et høyt alkoholforbruk i seg selv gir angst. Når hun så drikker seg full, blir hun enten emosjonell eller lynende sint. Hun skriver fylle-innlegg på Facebook som nok er pinlig lesning for hennes voksne barn og hun peprer min bror og meg med meldinger der hun er lynende forbannet på oss eller andre. Svarer vi, blir det enda verre og svarer vi ikke, fortsetter strømmen av meldinger å komme hele natten. Alt som er galt i livet hennes er andre mennesker sin skyld. Vi klarte til slutt å overtale henne til å gå til lege pga. angsten og hun er henvist til behandling og fått økt dosen med antidepressiva som hun i utgangspunkter bruker. Alkoholbruken turte hun ikke nevne pga førerkortet. Hun fikk også beroligende tabletter til bruk når angsten var som verst. Disse syns hun ikke virker og argumenterte heftig overfor meg om at det var mye mer hjelp i å drikke og at det var mye lettere å slutte med alkohol enn med piller hvis man ble avhengig. Senere på dagen sendte hun meldinger til kjæresten der hun indikerte at hun hadde tatt overdose av pillene og at «det var vel like greit siden vi alle ville at hun skulle ta piller isteden for å drikke». Vi måtte jo selvsagt kontakte AMK, men hun hadde ikke tatt noen overdose. Meldingene var for å skremme og hevne seg på kjæresten. Jeg ble så forbannet at jeg truet med å sende bekymringsmelding til fastlegen der jeg informerte om drikkingen og at hun ikke burde ha beroligende tabletter til egen administrasjon når hun sannsynligvis har mikset dem med alkohol og i tillegg bruker tilgangen for å skremme kjæresten som hevn. Jeg ble da beskyldt for at min største drøm var å ødelegge livet hennes fordi hun er avhengig av bil i jobben og en slik melding vil kunne då konsekvenser for førerkortet. Hun syntes det var morsomt at jeg hadde ringt AMK, for som helsepersonell visste hun utmerket hva hun skulle si for å fremstå som om ingenting var skjedd da hun ble oppringt, kunne hun fortelle. Broren min og jeg er helt rådville. Uansett hva vi snakker med henne om og prøver å hjelpe henne med når hun er edru, blir det vridd på og slengt i fjeset på oss som motarbeidelse og djevelskap fra vår siden når hun blir full og lynende sint. Vi vet ikke vår arme råd og prøver å ta støyten slik at vår gamle mor og tantebarna våre forhåpentligvis blir spart for det verste når fyllekulene står på. Nå er hun sykemeldt og har vært på fylla fire ganger den siste uka. Hvordan skal vi forholde oss til henne når meldingsstrømmen og Facebook-skrivingen starter?

kvinne/jente |
53 år |
troms

  Rusinfo svarer:

Dette virker som en veldig vanskelig situasjon, der mye er forsøkt. Det er dessverre ikke enkelt å hjelpe en som ikke vil innrømme å ha et problem, og som ikke vil ha hjelp.

Beskrivelsen gir inntrykk av at deres søster ikke har det bra, og lar dette gå utover dere i nærmeste familie. Alt tyder på at hun har behov for psykologisk hjelp. Som du er inne på, er alkohol ingen effektiv måte å behandle angstproblemer. Du skriver at hun er henvist til behandling, og dette kan forhåpentligvis ha en positiv effekt på både hennes plager og oppførsel.

Det er slett ikke lett å slutte med alkohol om man bruker det fast over lang tid. I følge Helsedirektoratet er alkohol det rusmiddelet som kan gi de mest kompliserte avrusningsforløpene. Det kan være både vondt, vanskelig og potensielt farlig å gjennomføre en slik prosess uten oppfølgning fra helsepersonell. Derfor er det problematisk at hun ikke forteller om alkoholbruken til sin fastlege. Da kan legen heller ikke vurdere om hun innfrir helsekravene til å ha førerkort, eller om bilkjøringen vil være til fare for andre.

Om hun skal kunne endre på disse vanene krever det at hun selv er motivert. Siden dere har tatt opp problemet og hun ikke gir uttrykk for å ville endre sin atferd, virker situasjonen ganske fastlåst. Ingen andre enn henne kan bestemme hvor mye eller lite hun skal drikke, men dere som pårørende kan bestemme hva dere vil og ikke vil finne dere i, og hva dere kan og ikke kan tilgi.

Dere kan vurdere å sende en bekymringsmelding til fastlege. Denne kan også sendes anonymt, men vil trolig medføre at hennes førerkort beslaglegges for en periode med videre oppfølgning. Hvis du ønsker å prøve flere forsøk på dialog med henne, har vi noen råd på våre hjemmesider om hvordan man kan gå frem for å snakke med noen om deres rusbruk.

Det er også viktig at dere som pårørende tar vare på dere selv, og passer på så situasjonen ikke går for mye utover deres egen livskvalitet. Om dere ønsker støtte kan det være nyttig å komme i kontakt med andre pårørende som har erfaring. Da kan dere f.eks. ta kontakt med Pårørendetelefonen på tlf 80040567. Ønsker dere lykke til.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.