Påvirker alkohol intelligens og hukommelse?

Gir bruk av alkohol konsekvenser for vår intelligens og hukommelse?

kvinne/jente |
19 år |
Viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Når vi drikker alkohol «lammes» deler av hjernen midlertidig, men dette kan få konsekvenser både på kort og lang sikt. Effekten av alkohol er først og fremst sløvende og at den demper sentralnervesystemet, som hjernen er del av. Bruk av alkohol påvirker ikke intelligensen vår i form av at vi kan bli mer eller mindre smarte, men den påvirker flere områder som vi bruker intelligensen og andre evner til. For eksempel reduseres konsentrasjonen, vi lærer dårligere, blir mindre produktive, vi blir mindre kritiske, risikovillige og impulsive og kan dermed øke risikoen for feil og ulykker eller gjøre ting vi ikke ville gjort uten påvirkning av alkohol. Denne effekten kan også vare en stund etter alkoholen er inntatt, som dagen «derpå».

Bruk av alkohol kan også gi konsekvenser for vår hukommelse. For eksempel kan du oppleve å få blackout om du drikker mye alkohol, fra promille 1,4 og oppover. Det er større risiko for blackout om du drikker fort, som ved for eksempel shotting. Dette skyldes at bruk av alkohol svekker overføringen av informasjon fra kortidssminnet til langtidsminnet, slik at du ikke husker noe fra hendelsen senere, men der og da er du klar over hva som skjer. Hvor mye tid som «er borte» fra hukommelsen kan variere fra gang til gang, men det er ikke uvanlig at det kan dreie seg om timer. Blackout kan være farlig, både fordi høy promille er farlig, men også fordi du blir sårbar for ulykker, voldshandlinger og andre farlige situasjoner. Dessuten kan det også være flaut og frustrerende å ikke huske hva du har sagt eller gjort.

Jevnlig og gjentatt bruk av alkohol kan føre til langvarige endringer i hjernen og disse endringene kan vare lenge etter at alkoholen har forsvunnet fra kroppen, kanskje opptil flere år. Selv om det er store individuelle forskjeller, regnes ikke hjernen som ferdig utviklet før ved ca. 25-års alder. Unge hjerner under utvikling er derfor mer sårbare for endringer som skyldes alkohol og for dårligere hukommelse, læring og impulskontroll enn voksne hjerner.

Her kan du lese mer om alkohol. Ta også gjerne en kikk på «Drikkevettreglene» og annet under «Relatert innhold»!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.