Vi skal konfrontere ei venninne som tydelig er ruspåvirket.

Vi skal konfrontere ei venninne som tydelig er ruspåvirket (vi tror valium) og har vært det i noen måneder. Hun har laget sin egen dekkhistorie om noen blodtrykkstabletter..Noen tips til hvordan vi går fram?

kvinne/jente |
58 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi forstår at dette er en vanskelig situasjon for dere, og det er fint at dere ønsker å hjelpe venninna deres.

Vi forstår det slik at dere er flere som planlegger å ha en samtale med henne om rus, og at dere antar at hun bruker Valium. Generelt sett, så tenker vi at en konfrontasjon ofte ikke fører så mye positivt med seg – det ender gjerne i beskyldninger og krangling som igjen sjeldent fører til endring. Hvis det er slik at dere er flere sammen som vil snakke med henne, kan det være at hun vil føle seg angrepet og fanget, og at hun kun reagerer med sinne og frustrasjon.

Slike samtaler blir ofte bedre hvis det kun er èn person som oppsøker den det gjelder for en prat om dette. Det er også lurt å tenke på at denne personen bør forholde seg rolig som mulig igjennom samtalen. Om det er deg eller noen andre i vennegjengen som bør gjøre dette finner dere ut av sammen. Når det kommer til selve samtalen har vi noen tips om hvordan den kan foregå på en best mulig måte:

  • Ikke ta praten hvis det virker som at venninna deres er påvirket.
  • Ikke gå inn i samtalen med mål om å endre henne eller rusbruken hennes.
  • Det kan være lettere å snakke dersom dere er ute og går eller er i annen aktivitet.
  • Spør henne om hvordan bruken hennes forholder seg i stedet for å komme med antakelser – det kan f eks være lurt å ikke fremlegge en påstand om at hun lyver om at hun tar blodtrykksmedisiner i stedet for noe annet.
  • Når hun er ferdig med å snakke, gjenta det som har blitt sagt (slik du har forstått det) så dere kan få sjansen til å rette opp eventuelle misforståelser.
  • Snakk konkret om hennes handlinger, heller enn å snakke om personlighet/karakter. Ikke krev eller forvent innrømmelser.
  • Bruk uttalelser som begynner med «jeg» heller enn uttalelser som begynner med «du». F.eks.: “Jeg opplever at jeg blir bekymret/sint/frustrert når du….» i stedet for: “Du gjør meg bekymret/sint/frustrert…»
  • Hold deg til saken, og ikke bli dratt inn i krangler eller diskusjoner om andre tema.
  • Ikke kritiser hennes rusbruk.
  • Prøv å unngå betegnelser som «narkoman» eller andre negative beskrivelser av henne.

Hvis det er slik at venninna deres har vanskeligheter med rus, så finnes det hjelp for henne. Vi anbefaler at hun starter med å kontakte fastlegen sin. Kanskje kan du eller en annen venn blir med henne dit hvis hun syns det er vanskelig?

Du må gjerne kontakte oss på chat eller telefon i åpningstiden for en nærmere samtale om dette. Det kan venninna deres også.

 

Vi ønsker dere lykke til!

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Relatert innhold

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.