Sliter med fibromyalgi, og har i flere år gått på tramadol

Hei
Jeg sliter med fibromyalgi og har derfor i flere år gått på tramadol. Som med mange andre så er jeg dessverre blitt fysisk og psykisk avhengig og har veldig lyst å slutte.
Problemet er at jeg allerede ette 12 timer får abstinenser og ender med å ta en til(50 mg).
Jeg bruker 2-3 tabletter daglig sammen med Ibux. I begynnelsen skjønte jeg ikke hvorfor jeg ble så urolig i kroppen min, men skjønte etterhvert at det var abstinens.
Jeg blir først ekstremt trøtt, før jeg blir ekstremt urolig og rastløst. Jeg kan og få veldig kort lunte, få diaré og ha et sug.
Problemet er jo også at uten tablettene så får jeg veldig vondt også da de fungerer godt som smertelindring. Jeg blir likevel stressa over dette, og ønsker å slutte.
Problemet er at jeg er så redd for å få angst, kramper osv, noe som gjør at jeg ikke tør å slutte. Har barn hjemme og ønsker ikke at de skal se meg sånn. Legen min mener at så lenge jeg har god smertestillende effekt av dem og ikke har behov for å øke dosen så skal jeg bare gå på dem. Jeg derimot ønsker å slutte å få smertelindring på andre måter…
Er det noe annet jeg kan bruke for å slippe abstinens? Og klarer man å slutte uten å måtte legges inn? Jeg ønsker ikke det, da jeg synes det er flaut og gjør at jeg føler meg som en rusavhengig.
Kan dere hjelpe meg med en plan for å klare å slutte?

Kvinne 39 år.

kvinne/jente |
38 år |
troms

  Rusinfo svarer:

Vi er ikke helsepersonell, og kan dessverre ikke gi medisinfaglige råd. Og de vurderingene legen din gjør, bør du ta med legen.

De symptomene du beskriver når du slutter, er helt typiske for opioider: først blir du trøtt og så etter en del timer kommer både fysiske og psykiske tegn på abstinenser. Hvis du ønsker  trappe ned, er det fullt mulig å gjøre det hjemme, under veiledning fra legen. Det viktigste er at man gjør det sakte nok. Legemiddelhåndboken sier vedrørende nedtrapping på tramadol/lette opioider: «Nedtrapping over 2 – 4 uker avhengig av hva som er praktisk mulig ut fra tablettstyrke. Ved langvarig overforbruk og avhengighet kan langsommere nedtrapping være nødvendig.»

Det er også lurt at man har støtte og hjelp hjemme, både til hverdagens gjøremål og psykososial støtte. F.eks. kan man be partner, venner, og andre i familien om hjelp i en periode når man er sliten og dårlig form. Hvis legen din er enig med deg og støtter en nedtrapping, kan hun/han også gi medisinsk hjelp for å lette abstinenser. Hvis du allikevel velger å legge deg inn, er dette noe legen din kan henvise til.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.