Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Er fenetylamin ulovlig å bestille fra utlandet inn til Norge?

Hei jeg lurer på om stoffet Phenylethylamine(fenetylamin) er ulovlig og bestille fra utlandet inn i Norge? Hva skjer hvis det blir stoppet i tollen?

mann/gutt |
20 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Fenetylamin er ikke oppført på Narkotikalisten, og så vidt vi vet er det heller ikke klassifisert som et legemiddel i Norge. Spørsmålet blir dermed: hvilket kategori hører egentlig fenetylamin til? Dette har betydning for hvorvidt du kan importere det lovlig eller ikke. Dessverre er det litt uklart for oss konkret hvordan fenetylamin klassifiseres. Men, Legemiddelverkets artikkel om privatimport gir kanskje en viss pekepinn. Denne skriver bl.a.:

Vitaminer og mineraler blir ikke stoppet i tollen dersom de er til personlig bruk, skal tas gjennom munnen og ikke markedsføres for behandling av sykdom. Privatimport av vitaminer som skal settes med sprøyte er ikke tillatt. For import av vitaminer for videresalg som kosttilskudd må du kontakte Mattilsynet.

(…)

Kosttilskudd som inneholder vitaminer, mineraler og urter (som ikke er på listen over) er som regel tillatt for privatimport. Dette forutsetter også at produktet ikke markedsføres som legemiddel eller med medisinske påstander. I utenlandske nettbutikker kan du imidlertid finne «kosttilskudd» som inneholder stoffer som anses som legemiddel i Norge. Slike produkter kan være ulovlig å importere, og de kan være skadelige å bruke.

(…)

Legemiddelverket godkjenner legemidler som skal selges i Norge og fører tilsyn med apotek og nettapotek. Det sikrer at legemidler som selges i Norge er virksomme og trygge og har god kvalitet. Mattilsynet har tilsvarende ansvar for kosttilskudd.

Det finnes tusenvis av helseprodukter til salgs på utenlandske nettsider, og det er ofte vanskelig å få tilgang til korrekt informasjon om hvilke stoffer disse produktene egentlig inneholder. Norske myndigheter har ikke ressurser til å bistå privatpersoner i forhåndsvurdering av produkter fra utenlandske nettsider. Vi henviser derfor til den veiledende informasjonen gitt ovenfor om hvilke produkter som kan bli stoppet i tollkontroll.

Uansett kan vi dette sikkert: så lenge fenetylamin ikke er registrert på Narkotikalisten, risikerer du heller ingen straffereaksjon ved import. I verste fall kan det hende at forsendelsen blir stoppet (og evt. destruert) av tollvesenet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.