Overdose! Hva gjør jeg?

Hva gjør jeg hvis noen jeg er med får i seg for mye rusmidler? Les deg opp på det du bør vite slik at du kan stille forberedt!

Få vedkommende til førstehjelpsteltet (hvis det finnnes) eller få hjelp av vakter/staff hvis det er langt dit, eller du ikke vet hvor det er. Fortell hva hen har fått i seg og/eller hvordan hen har oppført seg.

Før dere kommer til førstehjelpsteltet, eller hvis dette ikke er tilgjengelig:

Det er viktig å vite hva vedkommende har fått i seg. Hvis du ikke får vite det må du ta utgangspunkt i symptomene vedkommende har.

Hvis vedkommende er slapp og sløv, men ved bevissthet (dempende rusmidler):

  • Forsøk å holde hen i bevegelse

 

  • Forsøk å få vedkommende til å spise eller drikke noe

 

  • Ikke la hen være alene

 

  • Ring 113 dersom hen mister bevisstheten og det ikke er helsepersonell tilstede

 

Hvis vedkommende er hyperaktiv eller energisk, men du får ikke «kontakt». Hen snakker usammenhengende og/eller har hallusinasjoner (hallusinogene og sentralstimulerende rusmidler):

  • Forsøk å finne et rolig sted.

 

  • Behold roen selv, ha en dempet tilnærming til vedkommende. Forsøk gjerne å hjelpe vedkommende til å slappe av ved å fokusere på å puste rolig ut og inn.

 

  • Generelt er det å få i seg næring, enten vått eller tørt eller begge, veldig bra for denne typen reaksjoner. Ofte, særlig hva gjelder cannabis – og kanskje angstreaksjoner generelt – kan det være lindrende å få i seg søtsaker: sjokolade, søt te, brus med sukker o.l

 

  • Hvis vedkommende har veldig springende tanker kan det hjelpe å få hen til å roe seg ved å for eksempel synge en rolig sang sammen eller finne andre rolige aktiviteter som får vedkommende til å fokusere.

 

La aldri en veldig ruset person være alene uten tilsyn.

 

Velkommen til RUSinfo!

Vi har tekniske problemer med spørsmålstjenesten. Spørsmål sendt inn etter 29.04 kan ha blitt borte, og vi ber deg sende inn på nytt. Vi beklager ulempen, og jobber med å rette feilen snarest. 

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen!