MDMA/Ecstasy og russefeiring

Bruken av MDMA har hatt et kraftig oppsving de siste årene. I Norge omsettes MDMA hovedsakelig i pulverform, mens det noen ganger også vil komme i tablettform. Slike tabletter er også kjent under navnet Ecstasy.

 

Rusvirkningen kan beskrives som stimulerende og mildt hallusinogen. Eufori, forsterkede sanseinntrykk, økt følelsesmessig åpenhet og økt energinivå er egenskaper som gjør at mange festdeltakere tiltrekkes av MDMA.

Dersom du skal ta MDMA,  gjør deg kjent med noen forhåndsregler:

Vær nøye med størrelsen på dosen. Risikoen for alvorlige bivirkninger øker i takt med størrelsen på inntaket. Det er bedre å være forsiktig, og heller ta litt for lite enn litt for mye. En vanlig brukerdose ligger omkring 50-150 mg., men her er det viktig å ta hensyn til hvor rent/utblandet stoffet er.

Vær tålmodig! Dersom du ikke kjenner noen rusvirkning etter inntak, bør du vente god tid før du eventuelt vurderer å ta en ny dose. Dette er fordi rusvirkningen av MDMA noen ganger kan ta litt tid før den inntreffer, vanligvis 30-60 minutter, men noen ganger så lenge som 2 timer. Dersom du inntar en eventuell ny dose for tidlig, risikerer du altså å få en alt for kraftig opplevelse.

Drikk væske! MDMA virker dehydrerende, og på festival kan både temperatur og aktivitetsnivå bli høyt. Denne kombinasjonen gir en reell risiko for dehydrering, noe som i ytterste konsekvens kan ha kritiske følger.For å unngå dette er det viktig å tilføre væske til kroppen kontinuerlig. Gjerne mineralvann med salter som helst er avkjølt. Unngå samtidig bruk av alkohol og MDMA, da alkohol også virker dehydrerende.

Vær oppmerksom på din kroppstemperatur! Overoppheting er en annen bivirkning av MDMA som i ytterste konsekvens kan ha kritiske følger. Dersom du opplever at du blir veldig varm; kjøl deg ned, f.eks. med kaldt vann.

Vit hva du har i vente! MDMA-rusen kan typisk deles inn i tre distinkte etapper: opptur, tur, og nedtur. Oppturen beskrives av mange brukere som noe intens og ubehagelig, men forholdsvis kortvarig (5-10 minutter). Denne fasen kjennetegnes bl.a. ved en økning i hjerterytme og kroppstemperatur.Deretter følger selve turen, som normalt varer i 4-8 timer. Etter dette følger nedturen (eller «landingen»), som kan være ganske kortvarig, men i noen tilfeller også opptil noen timer lang. I denne perioden er det vanlig å føle seg ganske utmattet.

Enkelte vil også oppleve følelser av depresjon og tomhet i tiden etter MDMA-bruk. Dette er hovedsakelig fordi hjernen trenger litt tid for å gjenopprette balansen og produksjonen av signalstoffer som serotonin, dopamin og noradrenalin. Hvor lang tid dette tar, er svært individuelt.

Ved eventuelt psykisk ubehag – gjør en miljøforandring. MDMA er et rusmiddel som vanligvis setter brukeren i en positiv sinnsstemning, men enkelte opplever likevel en motsatt effekt. Dette kan f.eks. utarte seg som angst, forvirring og paranoia. Skulle du oppleve at MDMA-rusen medfører psykisk ubehag, forsøk å endre dine omgivelser/miljø. Gå et annet sted, snakk med noen du føler deg trygg på, hør på en annen musikk o.l. Husk at rusvirkningen vil gå over. Dersom noen du kjenner opplever psykisk ubehag; snakk rolig med dem, og skap en trygg, rolig og positiv atmosfære rundt dem. Vurder om helsepersonell bør kontaktes.

Aldri innta MDMA med mindre du vet 100 % sikkert at det faktisk er MDMA du inntar. Det er mulig å bestille test kits via nett, for å sjekke at stoffet faktisk inneholder hva det er ment å inneholde. Det kan tenkes at slike test kits også er tilgjengelige på området der russetreffet holdes.

Dersom du eller noen andre utviser overdosesymptomer, kontakt medisinsk hjelp umiddelbart.Husk at helsepersonell har taushetsplikt, også hva gjelder bruk av illegale rusmidler. Informer om hva og hvor mye vedkommende har tatt.