Alkohol på festival

Alkohol er det klart mest brukte rusmiddelet på festival. Den typiske rusvirkningen av alkohol er at du blir mer oppstemt og i et lettere humør, samtidig som du blir mindre kritisk og mer impulsiv.

 

Kort sagt – jo mer du drikker, eller jo fortere du drikker, eller jo sterkere alkoholdrikk du drikker, desto kraftigere vil også effekten bli. Og jo høyere promillen blir, desto vanskeligere kan det også være å begrense drikkingen videre. Dette er viktig å ta hensyn til, sånn at du unngår å bli overdrevent beruset. 

Drikk sakte, og forsøk å holde deg til drikkevarer med en lavere volumprosent alkohol (f.eks. øl/cider fremfor vin og brennevin). Planlegg på forhånd hvor mye du ønsker å drikke, og forsøk å holde deg til dette. Dette er lettere hvis du allierer deg med noen, for å unngå at planen sklir ut når du først har begynt å drikke. 

Alkohol virker dehydrerende og gir væsketap. Derfor må du passe på at du får i deg nok alkoholfri væske når du drikker alkohol. Dette blir desto mer viktig når det er varmt ute, for å begrense risikoen for heteslag. Det er også lurt å spise godt på forhånd, og underveis i løpet av dagen. 

Husk at koordinasjon og balanse svekkes i takt med en økende promille. Ved større inntak kan alkohol ha en sløvende virkning. 

Følger du disse rådene vil du forhåpentligvis få en mer kontrollert promille, og dermed også større utbytte av festivalopplevelsen. 

Husk at mange uønskede hendelser kan oppstå på grunn av overdreven alkoholbruk. I tillegg til å være mer utsatt for ulykker, er du også mer utsatt for voldshendelser og overgrep, og du blir et lettere ransoffer. Hold deg helst sammen med folk du kjenner og stoler på dersom promillen begynner å bli høy. 

Det er dessuten lettere at du havner i situasjoner du ellers ville ha unngått, slik at du kan komme til å prøve rusmidler du aldri ville ha brukt om du var edru. Husk også at det kan være økt risiko forbundet med å blande alkohol med andre rusmidler.