Et muntlig kjøreforbud er først og fremst en tillitserklæring mellom lege og pasient, en avtale man inngår seg imellom. Muntlig kjøreforbud er et mindre formelt alternativ til nettopp mer «offisielle» fremgangsmåter, med fastsatte regler og prosedyrer. Med andre ord, hvis du lurer på hva som gjelder for deg, må du ta opp dette med den du har inngått avtalen med: legen.
Standard prosedyre er at du mister førerrett i minimum seks måneder, i de tilfellene hvor førerretten «formelt» inndras (dvs. legen melder til statsforvalter). Dette innebærer at legen i prinsippet kan fastsette en lengre periode enn dette også.
I Førerkortveilederen kap. 14, avsnitt om alkohol, underavsnitt «Veiledning», kan du bl.a. lese dette:
Ved tvil om helsekravet er oppfylt vil det ofte være grunn til å be pasienten avstå fra å kjøre frem til dette er avklart, men det må gjøres en individuell vurdering basert på de opplysningene som foreligger. Lege/psykolog må informere pasienten om at det etter vegtrafikkloven ikke er tillatt å føre motorvogn dersom helsekravene ikke er oppfylt.
Og senere:
Når legen/psykologen vurderer at helsekravet ikke er oppfylt, må det gjennomføres et kontrollopplegg som dokumenterer sammenhengende avholdenhet i minst seks måneder. Pasienten må informeres om at kjøring ikke er tillatt i denne perioden (…). Helsekravet er tidligst oppfylt igjen etter det har gått seks måneder med sammenhengende dokumentert avholdenhet.
(Våre uthevinger).
Når det gjelder hvor lenge du skal ta disse prøvene, så er det altså avtalen med legen som gjelder. Dersom førerretten formelt hadde blitt inndratt vil du i utgangspunktet måtte ta prøver i flere år:
Helsekrav oppfylt etter seks måneder der månedlig oppfølging viser avholdenhet og normalisering av biologiske prøver som avspeiler alkoholforbruket.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at minimum kvartalsvis oppfølging viser kontrollert bruk.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil fem års varighet, før førerett kan gis med vanlig varighet.
Tipser også om Helsedirektoratets artikkel om muntlig kjøreforbud.