ADHD og bilkjøring

Jeg startet på ADHD medisin i september og er enda under utprøving. Har prøvd både Ritalin i ulike doser, så Aduvanz opp til 60 mg og nå Attentin jeg nylig har startet på med 10 mg.

Jeg har skjønt at alle type ADHD medisin kan påvirke kjøring. Da jeg fikk Attentin la jeg merke til en rød trekant på pakningen. Dette er det ikke på Ritalin og Aduvanz sin pakkning. Jeg ble derfor usikker på om jeg i det hele tatt kan kjøre lovlig med denne medisinen? Har privat psykiater som følger meg opp på medisiner og han sa ingenting om dette da han skrev ut resepten til meg. Skal snakke med han igjen om litt over en uke, men syns det er lenge å vente med å spørre om dette før da. Jeg betaler han 1500kr for å snakke over tlf i 10 min da privat er dyrt, så jeg vil liksom heller ikke bare ringe før den nye timen for å spørre om en ting. Er veldig misfornøyd med min fastlege osv (står på venteliste for ny) derfor går jeg privat. Jeg har søkt opp på nettet ang dette med kjøring på Attentin, men finner ikke konkret hvorfor det er noe varseltrekant på akk denne. Ringte da apoteket for å høre, men hun damen sa jeg kunne høre med legen min og at jeg måtte nok ha bevis fra lege om at jeg kan kjøre med den type medisin (som da ikke en gang følger meg opp på dette). Jeg vet jo heller ikke om jeg kommer til å stå fast på denne medisinen og denne dosen. Kommer an på om den virker for meg, så syns det blir litt tullete å måtte evt få bevis og betale for det når jeg kanskje går på denne dosen hvertfall i 2 uker før jeg øker.

En annen ting jeg også lurer på ang dette med ADHD medisin er at jeg nå har blitt satt på en barnemedisin. Jeg har denne psykiateren på volvat i Oslo og han har lang erfaring med adhd medisin, så stoler jo på han, men tørr ikke helt spørre hvorfor jeg har fått barnemedisin fra 6-17 år når jeg snart er 20. Jeg har fortalt han at jeg føler meg mye rastløs, ukonsentrert og urolig og er veldig impulsiv enda som de andre medisinene ikke har gitt meg effekt mot og som er de tingene jeg syns er mest plagsomt for meg. Jeg vet ikke om en barnemedisin har bedre effekt mot slike ting enn voksen medisiner mot ADHD? Men jeg lurer hvertfall på om det er vanlig at en voksen kan få barnemedisin i stedet?

Og tilslutt lurer jeg på om det er veldig vanlig at en slik prosess med medisinutprøving tar veldig lang tid for noen? For jeg startet som sagt i september og blir veldig utolmodig når jeg ikke har funnet en enda.

kvinne/jente |
19 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Vi forstår at det både er frustrerende og dyrt for deg å få tak i legen din, men det er dessverre akkurat det du er nødt til å gjøre for å få vite om du kan kjøre bil når du bruker ADHD-medisiner.

I prinsippet kan du kjøre bil både når du bruker Attentin, Ritalin og Aduvanz, men det er noen forholdsregler knyttet til alle disse medikamentene og diagnosen din i seg selv. Det er nok også derfor personen på apoteket har bedt deg snakke med legen – nettopp fordi det ikke finnes et entydig svar på dette.

Helsekravet er oppfylt etter klar anbefaling fra behandlende lege eller psykolog dersom:

– Behandling sikrer kjøreevne.
– Det ikke er samtidig sykdom som medfører økt trafikksikkerhetsrisiko, og det er god kognitiv funksjonsevne.

I tillegg må du være tilvendt dosen du går, ta medisinen i den dosen legen har sagt du skal bruke, og følge behandlingsopplegget for øvrig.

Når det gjelder helsekrav til førerkort og ADHD-medisinering generelt, vil ditt funksjonsnivå og alvorlighetsgraden av diagnosen din ha stor betydning. Regelverket skiller mellom ADHD/ADD med og uten atferdsforstyrrelse.
Dette sier regelverket om bilkjøring og ADHD/ADD med adferdsforstyrrelse:
Dersom behandlende lege mener sentralstimulerende midler er nødvendig for førerkortsøkere med hyperkinetiske forstyrrelser, skal det kreves at disse inntas som avtalt med legen, og at nødvendig behandlingsopplegg følges. Sentralstimulerende midler tatt i denne sammenheng, under faglig betryggende kontroll, er altså en forutsetning for, ikke en kontraindikasjon mot, føring av motorvogn. Legemiddelbehandlingen skal ikke, i seg selv, utgjøre en trafikksikkerhetsrisiko. Ved hyperkinetiske forstyrrelser med atferdsforstyrrelse er bruk av vanedannende legemidler uforenlig med samtidig bruk av sentralstimulerende midler.
Dette sier regelverket om bilkjøring og ADHD/ADD uten adferdsforstyrrelse:
For personer med hyperkinetisk forstyrrelse uten atferdsforstyrrelse vil førerkort vanligvis kunne utstedes for alle førerkortklasser. Lege/psykolog skal være oppmerksom på at denne pasientgruppen ofte har andre samtidige lidelser, herunder angsttilstander, affektive lidelser og bruk av rusmidler som omfattes av forskriftens øvrige bestemmelser.
For søkere der tilstanden er stabil, og helseattest er gitt med vanlig varighet, vil bruk av øvrige legemidler være etter de generelle reglene for bruk av midler som kan påvirke kjøreevnen.
Det står også at helseattest for førerkortgruppe 1 kan gis med anbefaling om førerrett for inntil to år av gangen.
Siden du er i en periode der du prøver ut forskjellige ADHD-medikamenter er det sannsynlig at du for øyeblikket ikke oppfyller helsekravene til førerkort. Dette på grunn av punktet om at du skal være tilvendt dosen.
Vi som jobber her er ikke helsepersonell og kan derfor ikke si noe om hvorfor din behandler velger å gi deg akkurat denne typen medisin. Selv om du syns det er skummelt å spørre om hvorfor han lander på dette valget, anbefaler vi deg sterkt at du likevel gjør det. Kun slik kan du få et ordentlig svar.
Angående spørsmålet om utprøving av ADHD-medisiner, så er det nok en del variasjon på hvor lang tid som brukes.
Det kan være fint for deg å kontakte ADHD Norge med spørsmålene dine. De har god erfaring med hva som kan regnes som normalt – både når det gjelder tidsbruk og hvilke typer medisiner som blir foreskrevet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.