Har en bror som har psykiske lidelser

Har en bror, som har psykiske lidelser. Angst, depresjon, adhd, mulig andre ting.
Han er amper, å blir ofte rasende.
Hele hans voksne liv, ødelegger han alt av relasjoner. Han har ingen nære venner. Han har vert i forhold, men er ikke fungerende i sammen med andre mennesker. Jeg som søster som har barn, har hatt lite kontakt med han for å skjerme barna pga hans oppførsel til tider. Han kan være aggressiv, sint, banner å tenker ikke på at små ører skal høre , får han beskjed som å dempe seg blir han forbannet. Dette har han jobber med å skjerpet seg veldig de siste årene. Å gradvis bygget opp en relasjon.

Men Han kan plage sin gamle mormor, mor å stefar. Erte å egle til det når kokepunktet. Han kan bli sjalu på barn, å er veldig barnslig av seg. Det er uvanlig i en alder over 30 år. Han snakker mye, helst om seg selv. Sine synspunkter, han har svært liten empati ovenfor andre.
Han er likevel en svært glup person som kan mye, å stor interesse for dyrevelferd. Han har holdt på med rus av å på i sitt voksne liv. Har sittet i fengsel, å bygd opp sitt liv på ny. Å litt etter litt prøvd å få kontakt med resten av familien. Han har hatt en leilighet, likevel må han ned til sin mor, å vil helst bare være der, han kan overnatte i flere dager, å forlanger at de kjører han hvor som helst, når som helst. Han bestemmer å tar over huset å de er nå svært rådløse etter han har havnet kraftig på kjøre nylig.
De siste åre 2024 har han hatt 3 store sprekker med rus. Det har gått kortere å kortere tid mellom hver gang å nå er det krise. Da blir han helt forferdelig, han Ødelegger på ting i mor sitt hus, truer med vold , herjer, skriker, kaster ting på dem å terroriserer dem. Hva kan de gjøre ? Politi å 113 har blitt kontaktet utallige ganger, men så lenge han ikke har skadet seg selv eller andre så kan ingen gjøre noe. Han har blitt hentet, så slipper de han ut på gata så må mor eller stefar reise å hente han.
Denne mannen, trenger hjelp å det fort. Han er inne i LAR.
Han har i denne siste sprekken, fått oppsagt leiligheten sin pga han har vert så ruset å vanker i kriminelt miljø, missholder leiligheten å skaper sjau i gatene å har nå ingrn steder å bo. Nav, ruskonsulent, boligkontor, politi eller helsepersonell kan ikke gjøre noe. Han tar over hjemme deres og min mor har blitt sykemeldt for å passe på så han ikke raserer huset.
Jeg som søster, er voksen, gift, jobber å har et a4 liv å bor for meg selv. Å min mor å stefar henvender seg til meg for hjelp, men jeg vet heller ikke hva som skal til. Denne mannen er egentlig et stort barn, som trenger hjelp for han fungerer ikke. Han tar ikke vare på selv eller noen andre rundt seg. Hvem hendvenner vi oss til for hjelp, tvangsinnlegge tenker vi jo burdet vært gjort men hva gjør vi nå ?

kvinne/jente |
30 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Vi forstår at situasjonen rundt din bror er både sammensatt og utfordrende for flere av dere som er pårørende

Mange pårørende opplever det frustrerende når det etter deres syn er nødvendig med hjelp på tvang, men at det likevel ikke virker gjennomførbart i praksis. Og det skal mye til for at tvangsparagraf blir utløst, men det er ikke umulig. Du kan lese om dette i «Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven), kapittel 10: Tvangstiltak overfor rusmiddelavhengige».

Under «§ 10-1. Kommunens plikt til å vurdere bruk av tvang etter melding fra pårørende» står følgende:

Kommunene skal ved melding fra pårørende om omfattende rusmiddelmisbruk foreta de nødvendige undersøkelser i saken, og vurdere om det skal fremmes sak etter §§ 10-2 eller 10-3. Når saken er utredet, skal den pårørende ha tilbakemelding om dette.
Dere som er pårørende kan melde deres bekymring til NAV. Dere kan også melde bekymring til din brors fastlege. Selv om dere har gjort det tidligere, så er det mulig å gjøre det på nytt. Og når det skjer akutte situasjoner med vold og utagering, så er det viktig at dere fortsetter å benytte dere av politi og nødnummer til AMK.
Det kan være veldig vondt og tungt å være pårørende til en som har rusproblemer og sammensatte utfordringer. Vi anbefaler at dere snakker med noen om hvordan det er å være dere i denne situasjonen – slik at dere kan få hjelp til å håndtere både situasjoner og følelser som oppstår. Dere må gjerne ta kontakt med egen fastlege. Det kan også være nyttig for dere å titte på sidene til Usynlige tigre, som er et nettverk for pårørende til rusmiddelavhengige. Dere kan også ta kontakt med pårørendeorganisasjonen Ivareta.
Dere er også velkomne til å ta kontakt med oss for en nærmere samtale om dette – på chat eller telefon i åpningstiden som er ukedager 11-18.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.