Hva kan man gjøre når man får sug på rus?

Hva kan man gjøre når man får sug på rus? Jeg vil så gjerne bli rusfri, men er ikke lett når man har lyst på det hele tiden

kvinne/jente |
19 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Det er ikke et enkelt svar på det, men vi kan gi noen tips på generelt grunnlag.

Først og fremst kan du prøve å kartlegge litt. Kommer russuget i spesielle situasjoner? Med spesifikke folk? I forbindelse med enkelte følelser? Tider på dagen? Hvis du klarer å se noen mønster er det enklere å være litt i forkant, og ideelt sett unngå eller jobbe med det som trigger. Eksempler på dette kan være å endre rutiner i hverdagen for å skape nye vaner, legge opp livet slik at du minsker stress, jobbe med å regulere følelser uten rus, bruke tid på nye aktiviteter osv.

Har russuget først oppstått er det viktig at du har laget en plan på forhånd på hva du skal gjøre. Det er ikke lett å tenke klart der og da, men hvis du allerede har tenkt gjennom hva du skal gjøre på forhånd, er det større sjanse for at du klarer å gjøre det du har planlagt. Ofte er det sånn at russuget når en topp, før det blir litt mildere igjen. Klarer du å distrahere deg selv med noe mens det verste står på, er det lettere å tenke rasjonelt etterpå. Hva som funker for deg må du teste ut, men det kan være så enkelt som å ringe noen, ta seg en dusj, trene eller spise noe.

Dersom dette er vanskelig på egenhånd kan du få hjelp til dette i behandling. Ta i så fall kontakt med fastlegen din for en henvisning.

Lykke til!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.