1.Hvem kan hjelpe

Er du en venn, partner, barn, foreldre, besteforeldre, slekt eller kollega til en person med rusproblemer? Du vil kanskje hjelpe, men får det ikke helt til?

Som pårørende har du kanskje ikke tenkt over om du selv bør ha hjelp? Pårørende har egne rettigheter (kap. 2). Kanskje du ikke tør å be om hjelp? Mange føler skyld og skam. Men får du hjelp som pårørende, kan det i noen tilfeller også hjelpe den du er pårørende til.

 

Rusproblemer

Rusproblemer er rusbruk som gjentas til tross for negative erfaringer og konsekvenser. Alkoholproblemer er mest utbredt, deretter problemer med legemidler, og til sist ulovlige rusmidler. Det er vanlig å blande flere rusmidler.

 

Be om hjelp!

Det finnes flere tjenester der du kan være anonym, for eksempel RUSinfo, Ivareta og Barn av rusmisbrukere. Du kan få hjelp med å sortere tankene dine og få bedre oversikt over situasjonen. Det å ha noen å snakke med, skaper mer normale hverdager, gir mer bakkekontakt. 

• Bruker- og pårørendeorganisasjoner 

• Fastlege

• NAV/Kommunalt sentralbord/Kommunal rustjeneste 

Alle pårørende har rett til generell veiledning og informasjon når de kontakter helse- og omsorgstjenesten i kommunen.

 

Mange vil hjelpe

Pårørende er forskjellige og har ulike behov. Det finnes mange bruker- og pårørendeorganisasjoner. Disse tilbyr både hjelpetelefoner, chat, rådgivning m.m. De driver også med likepersonsarbeid. De har opplevd det samme selv og har et ønske om å hjelpe (Kap.8).

 

Øyeblikkelig hjelp!

AMK – 113

Politi – 110

Legevakt: 116 117 – Ring eller møt opp

KAD – Kommunal akutt døgnplass: Innleggelse ved fysiske/psykiske kriser som ikke trenger sykehusbehandling. Kontakt fastlege/legevakt (Ikke i alle kommuner)

Akutt- og krisetjenester i DPS- psykisk helsevern: Ved psykiske kriser. Kontakt fastlege eller legevakt

Kommunalt psykososialt kriseteam: Hjelp ved ulykker og dødsfall. Kontakt fastlege, Legevakt eller AMK

Krisesenter: www.krisesenter.com

Mental Helse: Hjelpetelefon og foreldresupport: 116 123, Chat kl. 0800-2300