Har bedt legen søke meg til LAR for hjelp

Hei , jeg har revmatisme så mye smerter ( fikk diagnose 12 år gammel ) begynte ikke med medisiner før jeg absoulutt måtte begynne og visste ikke forskjell på Paracet og paralgin forte men fikk fort opplæring ved en 5 ukers innleggelse på Diakonhjemmet -Revma i 2004 og de ga meg ketorax først som jeg ble kvalm av så pinex forte sammen med vival og Rohypnol -3 mg og begynte etterhvert og ta halvparten av Rohypnol når jeg våknet for det var veldig behagelig og spesielt når jeg aldri hadde rørt en pille før dette satt det hele i gang med videre overgang til 2 x 160 mg Oxycontin + 60 mg Oxynorm daglig og endte med att jeg også havnet i ett miljø med alt fra Xtacy til amf. og røyking av heroin og pot som pågikk ett par 3 år før jeg ble satt over på Dolcontin som jeg av og til hadde kjøpt 100 mg’s tabletter av på gata og før jeg ble satt over på Dolcontin hadde jeg en jeg kjøpte fast 100. Stk. Dolc. -10 000kr mnd. I nesten 6. mnd. selv om jeg fikk mye Oxycontin ( nesten 400 mg døgnet ) for det var endelig noe som hjalp mot smertene jeg hadde og dempet suget etter gatedop betraktelig og jeg måtte kutte ut de bekjent skapene som fortsatt holdt på med det for hadde endelig funnet noe som alene dempet Smertene mine + angsten min og tanker om og kjøpe extra piller og ble satt på 500 mg Dolcontin døgnet på Diakonhjemmet – Revma i 2013 og har ikke brukt gatedop siden og hadde en Alvorlig ulykke i 2015 hvor jeg brakk Nakken og 3. brudd i ryggen så ble satt sammen med 35 skruer og 4. platefester og lå 2. mnd. på Ullevål og brukte 1 år på lære og kunne gå igjen med rullator og sto etter utskriving på 500 mg Dolcontin + Lyrica + Oxynorm 20 mg’s som ble seponert over ca. 3. mnd uten problem og brukt dette frem til Mars i år og Lungeavd Ullevål satt meg på Oxycontin + Oxynorm igjen og gikk greit ett par mnd. men trengte mer og mer igjennom sommern og det som begynte med 180 mg Oxy er nå ett halvt år senere over 400 mg / døgn !!! Pluss att angsten har skutt i været og bruker dobbelt så mye valium for klarte meg fint med 3-4 valium i Mars men nå bruker jeg 8 og da holder jeg igjen så bra jeg kan og tankene vandrer hele dagen om piller og tenker på om jeg skal dra til sentrum- Oslo og kjøpe dop ankurat som for omtrent 10 år siden og hadde ikke dette problem på Dolcontin -500 mg for da tok jeg 300 mg om Morningen og noen ganger så trengte jeg ikke ta mere om kvelden eller glemte det bort for det er en veldig stor forskjell på Oxy og Dolc og nå vil ikke fastlegen min att jeg skal bytte tilbake til Dolcontin som er mildere og ren morfin ( ikke syntetiske Heroinpiller ) så jeg forstår ikke tankegangen til fastlegen min og har bedt han søke meg til LAR for hjelp så kanskje disse nye metadon tablettene er en bedre løsning for det siste halvåret har smerter økt – Angst økt – abstinens – influensa symptomer når jeg våkner så blir utrolig frustrert att fastlegen min som jeg har gått til i over 20 år ikke hører meg og selv ser att jeg har begynt og bruke dobbelt av Lyrica / Valium / Apodorm / Oxynorm / Oxycontin det siste halvåret og nekter og sette meg tilbake på Dolcontin ??? Frustrert 46 år gammel mann

mann/gutt |
46 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi viser til tidligere svar:

Dette høres ut som en vanskelig og sammensatt situasjon, og vi forstår at du ønsker å finne det behandlingsalternativet som passer best for deg.

Samtidig vet vi dessverre ikke om dette er en problematikk som kan/vil løses gjennom LAR, da dette vil være avhengig av en rekke helsefaglige vurderinger. Vi i RUSinfo er ikke helsepersonell, og kan derfor ikke svare konkret på om dette er en behandlingstilnærming som er aktuell for deg.

LAR-behandling foregår som regel som et tett samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten (TSB) og primærhelsetjenesten (Fastlege), og det stilles en rekke krav for å bli kvalifisert til denne type behandling. i Forskrift om legemiddelassistert rehabilitering (LAR-forskriften), § 4 og § 5, står det blant annet følgende:

§4. Vilkår for innskriving

  • «Når pasienter er henvist til legemiddelassistert rehabilitering skal det foretas en konkret og samlet tverrfaglig spesialisert vurdering av pasientens helsetilstand.
  • Legemiddelassistert rehabilitering skal som hovedregel ikke være det første behandlingsalternativet som velges ved behandling av opioidavhengighet med mindre det etter den faglige vurderingen anses som det mest egnede og forsvarlige behandlingsalternativet. Det skal alltid foretas en konkret vurdering av andre tiltak enn legemiddelassistert rehabilitering.
  • Pasientens alder og lengde på opioidavhengighet skal alltid tillegges særskilt vekt ved vurderingen av om legemiddelassistert rehabilitering skal tilbys.

§ 5. Beslutning om innskriving og utskriving

  • Beslutning om innskrivning og utskrivning av legemiddelassistert rehabilitering treffes av lege i spesialisthelsetjenesten.
  • Gjennomføring av behandlingen, herunder rekvirering av legemidler til bruk i legemiddelassistert rehabilitering, kan overlates til allmennlege i primærhelsetjenesten.
  • Allmennlegens oppfølgning av pasienter i legemiddelassistert rehabilitering skal alltid skje i nært samarbeid med spesialisthelsetjenesten.»

Snakk gjerne med fastlegen din om dette, og be om at det gjøres en vurdering av din situasjon/tilstand.

Hvis ting ikke ordner seg for deg, ta kontakt igjen og vi kan tipse om andre muligheter.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.