Opplever lite eller ingen effekt av medisiner

Jeg ruser meg ikke, men i enkelte situasjoner kunne jeg tenkt meg å vært «ruset» (Mer beroliget i angstfulle situasjoner som GU pga overgrep som barn f.eks. Jeg liker ikke å kjenne meg «påvirket» og drikker ikke alkohol og bruker ikke rusmidler. Jeg tar Fentanyl plaster 37 microgram pr time men kjenner ingen rus av det dosen er for lav for smertene, men jeg vil ikke ha høyere dose. Og har fått valium for en undersøkelse noen dager etter død i familien. OG jeg prøvde med 4 hjemme, ingen effekt. Så jeg doblet dosen, 8 x 5, ingen effekt! Gynokologen kunne se det litt i øynene på meg (fortalte hvor mye jeg hadde tatt) men mente jeg virket helt «edru» ellers. Jeg har fått vanlige doser kanskje fem ganger i mitt liv pga tannlege, før operasjon, GU OSV, så jeg er overhodet ikke vant med det. Men kan jeg ha en CYP feil som gjør at jeg ikke har effekt, eller kan jeg produsere så mye kortison at kroppen ikke klarer «utnytte» valiumen? Og har det noe sammenheng med FEntanyl? Skulle jo egentlig tro at jeg ville blitt enda mer påvirket?

kvinne/jente |
32 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Konkret hvorfor du opplever forholdsvis svak effekt av forholdsvis høye doser medikamenter, kan vi strengt tatt bare gjette på. Det er ganske vanlig at ulike personer har ulik grad av toleranse for slike stoffer – ofte handler dette om hvor vant man er med å bruke dem, samt kroppsbygning. Men utover dette er det også øvrige faktorer som kan ha en betydning, som f.eks. nettopp avvik i dine CYP-enzymer (som har betydning for hvordan du metaboliserer legemidler). Om det er dette som er forklaringen, er riktignok umulig for oss å bekrefte eller avkrefte. Og ja – samtidig bruk av Valium og Fentanyl burde i utgangspunktet gi en økt opplevd effekt. Vår anbefaling er derfor at du drøfter dette med din fastlege, hvor dere forhåpentligvis kan komme frem til en medisinering og dosering som fungerer for deg. Dette er jo noe som ofte vil innebære en viss prøving og feiling.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.