Muntlig eller skriftlig kjøreforbud?

I en dårlig periode i livet mitt da jeg drakk hyppig med alkohol og også var innlagt på to institusjoner mistet jeg førerkortet. Jeg har jobbet meg hardt tilbake og tatt jevnlige og fine blodprøver og fikk lappen tilbake. Dette har tatt flere år (vært edru i 6,5 år) og jeg har nå førerrett til 2025. Tar fortsatt prøver hver 4:e måned.

Saken er den at etter en krise havnet jeg utpå igjen og måtte via sykehuset og DPS/ARA. Dette var dog en kortvarig periode på noen uker. Jeg har nå fått noe som heter «muntlig kjøreforbud» i 6 måneder. Hvordan vet jeg dato fra når og til dette gjelder? Jeg har også selv ønsket et nytt opphold på institusjon, for dette er ikke livet jeg vil leve. Hva vil dette innebære, kan jeg få skriftlig kjøreforbud da? Sist gang måtte jeg fysisk sende inn førerkortet mitt till politiet. Jeg ønsker sååååå å ikke behøve begynne heilt på ny. Den gangen mistet jeg i tillegg jobben fa jeg var avhengig av lappen for å utføre arbeidet mitt. Jeg er nå i ny fast jobb som ikke krever bilkjøring og jeg eier ikke en bil en gang.

Kan det være sånn at jeg får muntlig eller skriftlig kjøreforbud i 6 måneder og kan gå tilbake til mine Peth-prøver etter oppholdet på institusjon og komme meg videre igjen? Eller risikerer jeg å måtte sende det fra meg igjen? Jeg har ikke daglig behov for lappen men trenger den veldig da jeg besøker familien min som bor langt ute i distriktet.

Jeg synes, på generelt grunnlag at denne loven er nok så hard. Mange gruer seg til å søke nødvendig hjelp av akkurat denne grunnen og det må finnes en annen løsning på slike problemer.

kvinne/jente |
46 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Du er ikke alene om å føle at terskelen for å søke hjelp blir høyere, når du risikerer å miste førerkortet som følge. Likevel er det dessverre dette som er realiteten du må forholde deg til per i dag. Regelverket finner du i Førerkortveilederen, kap. 14.

Konkret hva du kan forvente hva gjelder førerkortet (og eventuell ny tilbakekalling av førerrett), kan vi ærlig talt bare gjette på. Dette er noe som i stor grad avhenger av legens vurdering. Sånn sett vil vi sterkt oppfordre deg til å drøfte disse spørsmålene med fastlegen din, da dette sannsynligvis vil være det nærmeste du kommer et noenlunde sikkert svar.

Det vi kan si, er at et muntlig kjøreforbud egentlig bare er en avtale mellom deg og legen din. Det betyr at dette forbudet ikke registreres noe annet sted enn i legejournalen din. Men om du f.eks. skulle velge å trosse kjøreforbudet, og havner i en bilulykke, trafikkontroll e.l. og legejournalen din blir gransket, kan dette skjerpe omstendighetene.

Vi forstår det sånn at dette forbudet gjelder fra det tidspunktet hvor forbudet blir gitt. Dette er riktignok noe legen din skal kunne bekrefte eller avkrefte.

Dette er til forskjell fra et formelt (eller skriftlig) kjøreforbud, som du jo har vært gjennom allerede. Og dersom du går i gang med en ny runde med behandling i institusjon, kan vi dessverre ikke utelukke at du også må gjennom en ny runde med formelt kjøreforbud. Igjen er det egentlig bare legens vurdering dette koker ned til. Om du legger fram din bekymring på en klar og tydelig måte, sånn som du har gjort her, er det jo også lov å håpe at dere kan finne en løsning som fungerer for deg.

Uansett: om du føler at du er på et sted i livet hvor du trenger litt ekstra hjelp, blir det kanskje også et spørsmål om prioritering. Sånn sett tenker vi også at liv/helse bør ha førsteprioritet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.