Ønsker å slutte helt med Subutex

Hei! Jeg er en mann på snart 35 år, som har dessverre brukt Subutex som et stimulerende medisin. Jeg har ikke noe annet ønske enn og slutte helt med dette misbruket, men jeg trenger hjelp. Jeg har også et barn på 4 år og er redd jeg kan skade han på noen som helst måte hvis jeg nevner dette for min fastlege og etc… Jeg har min største drøm og kunne klare og kutte ut disse medisinene… Men nedtrapping har vært prøvd og jeg blir bare ekstremt ekstremt dårlig.. Det har som regel gått i Max 8mg i døgnet, både som under tungen og i nesen.

Håper det finnes noen her ute med noen gode råd som kan hjelpe meg videre på veien for og bli kvitt et stoff jeg dessverre var utrolig dum og prøvde og brukte.

mann/gutt |
34 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig situasjon, og vi har forståelse for at det kan være svært ubehagelig å trappe ned og slutte med Subutex. Samtidig er det godt å høre at du er motivert for å få kontroll over denne bruken, og at du søker informasjon som kan hjelpe deg med dette.

Når det gjelder konkrete tips/råd knyttet til nedtrapping og dosering av Subutex, så er dette en type veiledning vi ikke kan gi. Vi i RUSinfo er ikke helsepersonell, og vi har heller ikke kunnskap om din øvrige kliniske tilstand. Abstinenssymptomer knyttet til denne type legemiddelbruk vil også kunne variere en del fra person til person, og det samme gjelder for eventuelle «triggere» som leder til tilbakefall. Kort fortalt innebærer dette at det finnes mange ulike måter å håndtere en slik rusmiddelavhengighet på, og for mange vil det være svært nyttig å samarbeide med en lege om dette – hvor man blant annet kan lage en spesifikk nedtrappingsplan. Samtidig har vi forståelse for at du er bekymret for hvilke konsekvenser dette potensielt kan få mtp. ditt foreldreansvar, og dette er selvsagt en avveining du må ta.

Vi kan allikevel gi deg noen generelle råd knyttet til dette. Nedtrapping av Buprenorfin (Subutex) bør gjøres langsomt, og du bør ta legemiddelet som forskrevet, altså sublingvalt/under tungen. Inntaksmåter som fører til raskere rusvirkning er forbundet med en større risiko for avhengighet, så du bør derfor unngå å ta dette gjennom nesen. Videre vil det være en fordel om du snakker med noen om dette. Dersom du ikke ønsker å snakke med lege/helsepersonell, så kan det allikevel være svært nyttig å snakke med noen andre du stoler på. Dette kan være nyttig på flere måter, både mtp. at du får støtte i vanskelige perioder, og ved at gode samtaler kan føre til mer refleksjon og økt motivasjon – som igjen vil kunne hjelpe deg med å holde deg til planen. Det er nok også greit  forberede seg på at det i perioder vil være både vanskelig og ubehagelig å trappe ned – men samtidig være klar over at det vil bli bedre etter hvert.

Ta gjerne kontakt med oss via telefon eller chat dersom du har ytterligere spørsmål rundt dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.