Må jeg avstå helt fra å røyke cannabis en stund før vi prøver å bli gravide?

Hei, jeg har røyket en del cannabis de siste fire årene. Det har sikkert blitt fire-fem dager i uken, så ganske mye. Jeg er ellers en sunn og frisk jente, og trener regelmessig. Jeg har trappet betydelig ned de to siste månedene da min samboer og jeg nå ønsker barn. Jeg lurer på om det er slik at jeg må avstå helt fra å røyke cannabis en stund (uker(mnd) før vi prøver å bli gravide? Jeg har vel fortsatt en del i blodet mitt som jeg lurer på om kan påvirke fosteret ved en eventuell graviditet? På forhånd, takk for svar!

kvinne/jente |
30 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette er vi ærlig talt usikre på. Vi vet at det finnes motstridende meninger om hvorvidt cannabisbruk reduserer fertilitet eller ikke, og vi vet at det hersker generell enighet om at cannabisbruk bør unngås under svangerskapet – men det er jo strengt tatt ikke dette du spør om. Når det er «trygt» å bli gravid, etter en forholdsvis nylig og langvarig periode med bruk, har vi dessverre ikke noe sikkert grunnlag for å mene noe om. Vi vet at hyppig bruk kan føre til at THC-avfallsstoffer lagres i fettvevet – men hva som er implikasjonene av dette, er mer omstridt. Noen kilder hevder at all THC vil skilles ut fra fettvevet uten å ha noen innvirkning på kropp/helse for øvrig, mens andre kilder hevder at små mengder THC vil kunne slippes tilbake i blodbanen etter hvert som stoffet forbrennes fra fettvevet. Om dette er sant, vil jo det i prinsippet kunne ha innvirkning på et svangerskap – men dette er spekulasjon, og det vil vi jo helst unngå.

Sånn sett tenker vi at om dere vil være på den sikre siden, er det kanskje uansett lurest å vente en liten stund til etter du har sluttet helt, med å prøve å bli gravide (f.eks. noen måneder).

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.