Bruker Aduvanz, hva er konsekvensen av å innrømme dette til lege/psykolog?

Hei. Samboeren min har ADHD og har resept på aduvanz. Han tar ikke medisinen hver dag. Derfor har det blitt til at jeg har tatt de istedenfor de dagene han ikke tar (jeg har ikke adhd, så vidt jeg vet)
Grunnen til at jeg tar medisinen hans er fordi at jeg sliter med psyken, vekta og syns alt er tungt. Når jeg tar aduvanz får jeg mye energi, mister lysten på søtsaker og ser positivt på livet. Får en rastløshet i kroppen men samtidig ro? Litt ro fra alle følelsene… Nå har jeg brukt aduvanz i flere uker og syns det er vanskelig å slutte, fordi livet rett og slett er bedre med. Hva er konsekvensen ved å fortelle dette til legen min? Hva er evt konsekvens med å fortelle det til psykologen min?
Er livredd for konsekvenser. Har jobb, barn, hus og bil. Vil ikke risikere en uheldig konsekvens. Hva kan jeg gjøre? Har vurdert å ta det opp med legen fordi jeg tenkte at siden jeg opplevde aduvanz som positiv på meg, så kanskje jeg også har adhd/add?

kvinne/jente |
31 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

Hva som vil bli konsekvensen av å innrømme denne bruken til lege, psykolog eller annet helsepersonell, er ikke så lett å forutsi. Vi kan i hvert fall si at helsepersonell ikke har noen plikt om å informere politiet om illegal bruk av legemidler eller rusmidler (virkestoffet lisdeksamfetamin er klassifisert som narkotika, hvor bruk/besittelse uten resept i utgangspunktet er straffbart), så du skal ikke måtte risikere noen straffereaksjon rent juridisk.

Men, i prinsippet kan jo f.eks. helsepersonell vurdere situasjonen sånn at de bør være forsiktige med hvilke medisiner de skriver ut til deg, i tilfelle de mener at dette viser at du er tilbøyelig til å misbruke medisiner, eller noe i den duren. Det kommer helt an på hvordan de ser på situasjonen. Her er det jo også godt mulig at de er forståelsesfulle.

Du nevner også at du har bil, og lege/psykolog kan i prinsippet si at du ikke oppfyller helsekravet til førerkort, på bakgrunn av bruken. Igjen blir det altså en vurderingssak.

For øvrig, siden du/dere har ansvar for barn, må helsepersonell vurdere om meldeplikten til Barnevernet inntreffer. Da skal de riktignok vurdere situasjonen som ganske alvorlig.

Sånn sett kan vi ikke garantere at det vil være helt uten konsekvenser om du innrømmer dette til lege eller psykolog. Så, om du vil innrømme bruken eller ikke, er egentlig noe bare du kan svare på. Men – en mulig fremgangsmåte vil kanskje være å fortelle om de plagene du opplever («jeg sliter med psyken, vekta og syns alt er tungt»). Dette gjør du kanskje allerede, og i så fall kan du også si at du ikke føler at behandlingen du får per i dag fungerer tilstrekkelig godt for deg. Forhåpentligvis kan dere sammen prøve å finne nye måter å trappe opp behandlingen på, f.eks. ved å utrede deg for ADHD eller andre ting.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.