Rolig av Paracet?

Hvis su er veldig sjenert og alltid stressa og spent, kan paracet roe deg ned sånn som vanlige drugs?

kvinne/jente |
13 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Paracetamol (virkestoffet i Paracet) har først og fremst en smertestillende og febernedsettende effekt. Det er rapportert at noen også føler at det kan ha en beroligende effekt, noe som enkelte studier underbygger (Over-the-Counter Relief From Pains and Pleasures Alike: Acetaminophen Blunts Evaluation Sensitivity to Both Negative and Positive Stimuli (2015) og Broken hearts really hurt (2012))

Medisinsk fagdirektør og overlege i Legemiddelverket, Steinar Madsen, uttalte til NRK i 2015:

«Det (studiene) viser at paracetamol kan ha virkning på flere impulser i hjernen enn først antatt»

Til tross for dette vil vi advare mot å bruke paracetamol på andre måter enn anbefalt av lege eller i pakningsvedlegg, fordi det kan føre til andre plager som for eksempel vedvarende hodepine og leverskader.

Så bruk av ulike medisiner ved psykisk ubehag kan gi symptomlindring, og du ikke kjenner så godt på det som er vanskelig. Det beste for deg er vel heller å få hjelp til og takle ulike situasjoner hvor du opplever stress og angst. For de aller fleste er det en bakenforliggende grunn til at slike følelser oppstår. Finner du ut av årsaken til ubehaget, kan du også bli mye tryggere og roligere i ulike situasjon. Vi anbefaler deg derfor å snakke med helsesykepleier på skolen om det, ta kontakt med Helsestasjon for ungdom eller rask psykisk helsehjelp for ungdom.  Mange strever med usikkerhet og stress, så prøv og ikke være flau over det. Hvis du ber om hjelp vil du sikkert bli forstått, og få god hjelp.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.