Kan foreldre kreve urinprøve av ungdom (15-16 år) ved mistanke om rusbruk?

Hei! Kan foreldre kreve urinprøve av ungdom (15-16 år) ved mistanke om rusbruk?

kvinne/jente |
46 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Strengt tatt er ikke dette noe foreldre har rett til å kreve – i hvert fall ikke rent juridisk. Likevel er det mange foreldre som nettopp gjør dette, i kraft av at man som forelder i praksis jo «bestemmer» over sine barn. Her må man riktignok være oppmerksom på hvor grensen for overtramp går, og i det hele tatt om det er formålstjenlig å ta slike prøver – dette skriver vi mer om i denne artikkelen om hjemmetesting.

Men – dersom ungdommen selv samtykker til å ta slike prøver, f.eks. for å ville bevise sin uskyld, eller som et insentiv for ikke å bruke, kan det være en god ordning for begge parter.

Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon om du vil snakke litt nærmere om dette. Se gjerne også våre guider til foreldre.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen.