Er det mulig å skaffe hjelp anonymt?

Hei,

Jeg skjenner en som tar masse rus. Og jeg blir engstelig. Er det noe mulighet å få skaffet han hjelp anonymt?

kvinne/jente |
19 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at du er bekymret, og at du vil skaffe ham hjelp. Som regel er det sånn at han selv må ville ha hjelp, for å kunne hjelpes. I så fall finnes det god hjelp han kan få – for eksempel kan han ta kontakt med sin fastlege, som igjen kan henvise ham til et egnet tilbud innen spesialisthelsetjenesten. Sånn sett kan du jo prøve å ta en rolig prat med han, fortelle at du er bekymret og hvorfor, og prøve å kartlegge hva han selv faktisk er villig til å gjøre med rusbruken (om noe). Om han gir uttrykk for at han faktisk vil endre på rusbruken, kan du f.eks. tipse ham om å kontakte oss anonymt for en samtale – da kan vi gi noen råd tilpasset hans behov. Men om han ikke gir uttrykk for å ville endre seg, er det dessverre ganske begrenset hvor mye du får gjort med det, egentlig. I så fall er det også viktig at du tar vare på deg selv, etter beste evne. Da kan det f.eks. være greit å benytte deg av et pårørendetilbud.

I spesielt alvorlige tilfeller kan det riktignok være mulig å innvilge rusbehandling under tvang. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

Se gjerne også våre guider til pårørende for videre lesning.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.