Kan man få fleinsopp i behandling av depresjon?

Hei,
jeg er en godt voksen mann som i de senere årene har slitt med depresjon. Jeg ble skilt for noen år siden, men det er ikke årsaken. Jeg jobber mye, har delt omsorg med en kjekk gutt i slutten av tenårene. Det er ikke noen spesiell grunn til at jeg skal være deprimert, men er det likevel. Oppgjennom livet har jeg prøvd de fleste rusmidler og fikk etterhvert et anstrengt forhold til det. Jeg bruker ikke noe nå og har ikke gjort det på snart 20 år, med veldig få unntak. Har røkt et par jointer, men det er alt. Pga depresjonen tenkte jeg det kunne være en god ide å ta mdma en gang for «å få meg i et annet spor». Det ble en skuffelse. Av alt det jeg har tatt gjennom livet, så er det ingenting som frister eller får meg til å tro at det kan bidra til noe. Det er vel bare ett unntak, og det er fleinsopp. Det er det eneste jeg kan tenke meg kan ha noen effekt. Når det er sagt, jeg ser ikke for meg å oppsøke plener for å plukke fleinsopp. Så til spørsmålet mitt (håper dere ikke har sovnet), er dette noe man kan få i forbindelse med terapi mot depresjonen? Jeg skjønner at man ikke får fleinsopp, men kanskje en pille eller no med samme/lignende virkestoffer?

mann/gutt |
55 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Per dags dato er det dessverre ingen klinikker i Norge som tilbyr behandling mot depresjon med psilocybin (virkestoffet i fleinsopp). Når det er sagt, så er psykiatrisk behandling med hjelp av psykedelika et mye omtalt emne for tiden, og vi kan ikke utelukke at dette vil kunne tilbys i Norge på et eller annet tidspunkt.

Ketamin er et stoff du kanskje kjenner til – i skrivende stund er det to klinikker i Norge som tilbyr behandling mot depresjon med ketamin; EmmaSofia og Sykehuset Østfold. Ketamin er riktignok et ganske annet stoff enn fleinsopp/psilocybin, men det kan jo være noe å vurdere likevel. Behandlingsforløpet innebærer også oppfølging med psykolog over en periode.

For øvrig vet vi ikke om du har noen erfaring med mer tradisjonell behandling eller ikke. Dersom du lider av depresjon, og ikke har hatt noen form for hjelp og oppfølging, vil vi anbefale deg å snakke med legen og be om henvisning til psykolog/psykiater. Dersom du allerede har gjort dette, uten å føle at det hjalp, kan du jo vurdere om du skal bytte behandler. Kanskje vil du få bedre utbytte fra en ny behandler, eller evt. antidepressiva (eller en annen type antidepressiva, om du allerede bruker dette). Du kan lese mer i denne artikkelen fra Rådet for psykisk helse.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.